Makers Veronica Magazine geschorst

Veronica Magazine, met een oplage van een miljoen het grootste betaalde tijdschrift in Nederland, verkeert in crisis. Directeur en hoofdredacteur vechten elkaar de tent uit....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Even was er de illusie dat Veronica Magazine, toen het in juni dit jaar werd overgenomen door SBS Nederland, rust zou krijgen na meer dan een jaar toneel te zijn geweest van strijd en anarchie. De schorsing van de hoofdredacteur, de directeur en de redactiechef van Veronica Magazine maakte afgelopen donderdag een einde aan die illusie.

De nieuwe eigenaar wil met deze schorsingen kennelijk ingrijpen in de slechte relatie tussen directeur-uitgever Marcel ten Holte en hoofdredacteur Michaël Kroonbergs. Tot een halfjaar geleden streden beiden zij aan zij tegen de geldverslindende tv-uitzendingen van Veronica en legden zij de basis voor de verkoop van het blad aan SBS. Maar die verkoop was nog niet rond of zij begonnen zich als rivalen te gedragen.

De aanleiding voor de ingreep van SBS kwam toen hoofdredacteur Kroonbergs deze maand een weekje weg was, naar de Mipcom, een grote tv-beurs in Cannes. Ten Holte maakte van zijn afwezigheid gebruik om, samen met de ondernemingsraad, gesprekken te voeren met redacteuren van het magazine. Een redacteur beschrijft de sessies als 'een gelegenheid om gal te spuwen over Kroonbergs'. Kroonbergs zegt niet op de hoogte zijn geweest .

De verslagen van die gesprekken werden doorgebriefd aan de directie van SBS Nederland, kennelijk met het doel om die te verleiden tot actie tegen Kroonbergs. Bestuursvoorzitter Bart in 't Hout schorste echter niet alleen Kroonbergs en zijn redactiechef Anton Damen voor een maand, maar ook directeur Ten Holte.

Direct daarna werd het personeel van het blad ingelicht. Volgens een aanwezige klonk er na de mededeling applaus. Kroonbergs: ' Ik wil alleen kwijt dat ik nooit een klacht heb gekregen over mijn manier van leiding geven. Het lijkt alsof iemand belang heeft bij dit alles.' Een bureau onderzoekt nu de verhoudingen bij het blad.

Veronica Magazine (met een oplage van een miljoen Nederlands grootste tijdschrift) was tot de overname in juni eigendom van de Vereniging Veronica. Toen die ruim een jaar geleden met tv-uitzendingen begon, voerde het blad actie om die uitzendingen te doen stoppen. De vereniging had vrijwel geen greep meer op het bedrijf. Het was grotendeels de keuze van de uitgeverij zelf om te worden overgenomen door SBS .

Volgens velen heerst er een toestand van anarchie, anderen zeggen dat er een sfeer van angst hing, en zeker is dat de aandacht op heel andere dingen was gericht dan op het maken van een blad. Waarnemers houden het erop dat SBS Nederland ernstig heeft onderschat hoezeer de verhoudingen bij de uitgeverij zijn verstoord.

Meer over