NieuwsEuropese Commissie

Mairead McGuinness nieuwe Ierse Eurocommissaris nadat voorganger coronaregels brak

De Europese Commissie heeft de Ierse Europarlementariër Mairead McGuinness voorgedragen als nieuwe Eurocommissaris. Zij volgt haar landgenoot Phil Hogan op, die moest vertrekken nadat bleek dat hij bij een golfdiner was waarop de coronaregels niet in acht werden genomen.

Mairead McGuinness is voorgedragen als nieuwe Eurocommissaris.Beeld Hollandse Hoogte / REX by Shutterstock HH

Hogan had de belangrijke portefeuille Handel. McGuinness krijgt een lichtere portefeuille, die van ‘financiële dienstverlening, financiële stabiliteit en kapitaalmarktenunie’. Handel gaat naar de Let Valdis Dombrovskis, een van de vicepresidenten van de Commissie, nu belast met de portefeuille ‘een economie die werkt voor mensen’.

Mairead McGuinness (61) is een landbouwexpert die sinds 2004 in het Europees Parlement zat voor de christendemocratische Europese Volkspartij, waarvan de laatste drie jaar als vicevoorzitter. Daarvoor was zij journalist.

Ierland had twee kandidaten voorgedragen: McGuinness en de econoom Andrew McDowell, vicepresident van de Europese Investeringsbank. Van tevoren werd al aangenomen dat Commissievoorzitter Von der Leyen een vrouw zou kiezen, omdat mannen een kleine meerderheid in de Commissie vormen.

Het is gebruikelijk dat de Commissie opnieuw naar de verdeling van de portefeuilles kijkt als een commissaris wordt vervangen. Op die manier wil de Commissie het onaantrekkelijk maken voor lidstaten om een commissaris te vervangen die politiek niet meer welgevallig is. Door een wissel kan een lidstaat immers een zware portefeuille verliezen.

Lees ook: Grapperhaus staat niet alleen: ook andere gezagsdragers braken regels (en moesten soms vertrekken)
In Nederland is minister Grapperhaus onder vuur komen te liggen doordat hij de afstandsregels schond die hij zelf moet handhaven. Ook in het buitenland wekken gezagsdragers op zo’n manier de woede van het volk. Volkskrant-correspondenten over zes ‘voorgangers’ van Grapperhaus.

Meer over