Mag onze zoon (14) Radler 0.0% drinken?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

Redactie: Machteld van Gelder
null Beeld .
Beeld .

We waren laatst bij mijn zus. Haar zoon (13) dronk Amstel 0.0 Radler bij de lunch. Of onze zoon (14) dat ook mocht? Nee natuurlijk niet, reageerden wij in koor. Maar ja, het is alcoholvrij. 'Ik wil het eerst proeven', zei ik nog. Het is gewoon limonade. Maar de suggestie wordt toch gewekt dat je bier zit te drinken, omdat het nu eenmaal een biermerk is. Wij hebben het hem wel laten drinken. Hij vond het reuze stoer. Wij twijfelen nog steeds. We willen niet dat hij vroeg gaat drinken of gaat wennen aan de smaak van bier. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend.

Streng zijn

Tegen mijn twee kinderen van 14 zou ik nee zeggen. Ze mogen van mij geen Radler drinken. Dat zal ze niet verbazen. Zij weten al jaren dat ik strenger ben wat betreft bedtijd, film-kijk-leeftijden et cetera dan andere ouders. Lastiger vind ik de aanwezigheid van die andere ouders die het wel goed vinden. Ik wil mijn kinderen het graag zo makkelijk mogelijk maken om tot hun 18de geen alcohol te drinken ondanks de vele verleidingen in de maatschappij.

Leida van den Berg (55), Wageningen

Zelf betalen

Of uw zoon alcoholvrij bier lekker vindt, is zijn keus. Of uw zoon het stoer vindt, is zijn keus. Maar of hij het mag, ligt aan jullie. Stel voor dat jullie het goed vinden, maar dat hij er niet op moet rekenen dat u het in huis haalt. Laat hem het zelf betalen en dan maar zien of hij het echt zo lekker en stoer vindt.

Eva Jager (11), Amsterdam

Geen strijd

Wees eerlijk tegenover je kind: deel je twijfels, vertel waarom jij het geen goed idee vindt. Maak er geen strijd van. Als je oprecht bent zal je zoon je beslissing waarschijnlijk respecteren. Emma Adriaens, dochter (23), Groningen.

Corrie Feijen, moeder (55), Heerlen

Onderscheid maken

U draait om het probleem heen, namelijk overmatig drankgebruik. Haal de spanning weg en geef uw zoon een biertje, desnoods lauw. U laat zien dat bier helemaal niet zo stoer is en dat wanneer het genuttigd wordt dit met mate dient te gebeuren. Als u Amstel Radler 0.0 vergelijkt met bier verdwijnt de lijn tussen non- en alcoholische dranken, iets waar we toch echt onderscheid in moeten maken.

Olivier van der Koelen (22), Hoogblokland

Bruine Fles

Het is duidelijk dat niet de inhoud, maar de verpakking u angst aanjaagt. Geen ouder wil zoonlief van 14 met de bruine fles in de hand zien. Besef dat bij uw zoon hetzelfde mechanisme aan het werk is: ook hem gaat het om de bruine fles, niet om de inhoud. Bespreek uw angst voor de fles en stel hem voor de keuze: óf 0.0% bier uit een plastic lunchbeker met een afbeelding van Winnie de Poeh óf Fristi uit de bruine fles. Opvoeden is het bieden van illusoire keuzen.

Aron van der Leij (29) en Joep van Helden (27), Utrecht.

Zelfvertrouwen

Niet doen. Dat hij het stoer vindt, is juist het probleem. Nu is het gelukkig alleen alcoholvrij bier. Werk liever aan zelfvertrouwen. Ook beter als er zich nog meer 'stoere uitdagingen' in de toekomst aandienen en hij zelf een keuze moet maken of hij al dan niet meedoet.

Nicole Körprich (44), Arnhem

Over twee weken:

Hoe ga ik goed om met de dochter van mijn vriend?

Mijn vriend heeft een kind van 9. Het is een lief en slim meisje en ze is om de week bij ons. Dat vind ik erg leuk maar ook zwaar, met name in de weekenden. Op momenten dat we met z'n drieën zijn, mengt ze zich in elk gesprek dat ze opvangt. Als ik bijvoorbeeld een vraag stel aan mijn vriend, krijg ik een antwoord van zijn dochter. Ik wil meer ruimte om contact te kunnen maken met mijn vriend, maar ik weet niet hoe ik dat moet aanpakken. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 19 oktober 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over