Maffiaflats uit serie en film Gomorra gaan tegen de grond

Eindelijk worden de beruchte woningen, die figureren in de hitserie Gomorra, gesloopt.

null Beeld Nicola Zolin
Beeld Nicola Zolin

Er wordt al decennia lang op gehoopt en over gespeculeerd, maar deze week lijkt het eindelijk te gebeuren: drie van de zeilvormige Le Vele-gebouwen uit de Napolitaanse hitserie Gomorra gaan tegen de vlakte. Door de serie en de gelijknamige film staan de gebouwen wereldwijd symbool voor het meest verpauperde en corrupte deel van Napels. Daarom zou zelfs de Italiaanse premier Matteo Renzi zich persoonlijk met de sloop bemoeien.

De sloop, die deze week door de gemeente Napels is goedgekeurd, is onderdeel van een plan om de beruchte wijk Scampia een facelift te geven. Scampia - en vooral Le Vele - is sinds jaar en dag in handen van de maffia en in die hoedanigheid het betonnen decor van de hitserie Gomorra; een verhaal gebaseerd op de bestseller van Roberto Saviano over de fictieve Savastano-clan. Niet voor niets doet Don Gennaro Savastano zijn eerste moordpoging ergens diep in de krochten van Le Vele.

Ooit stonden er zeven soortgelijke flatgebouwen, maar eind vorige eeuw was de wijk al dusdanig verloederd dat drie van de zeven gebouwen toen al werden gesloopt.

Het geld voor de sloop, die volgend jaar moet plaatsvinden, komt uit een fonds bedoeld om de meest verpauperde wijken in Italië op te knappen. Een van de vier flats blijft overigens overeind en zal in de toekomst fungeren als een soort gemeentehuis.

Meer over