Maffia vaart wel bij films

De maffia heeft stevig verdiend aan een komische film. Niet zomaar een film, maar een die het criminele genootschap flink belachelijk maakt....

Volgens twee maffiose spijtoptanten, die zich bezighielden met het innen van afpersingsgeld, hebben de producenten van de film dertig miljoen lire (35 duizend gulden) moeten betalen aan een van de acteurs. Die gaf de helft aan de bazen, en de andere helft aan hun gevangen makkers.

De in Palermo opgenomen film Tano da morire heeft op het vorige festival van Venetië en in de bioscoop veel succes gehad. Het is een vrolijke musical over de maffiaoorlog aan het eind van de jaren tachtig, waarvan Tano Guarrasi een van de slachtoffers was. Alle acteurs waren in Palermo van de straat geplukt.

Behalve lof heeft regisseur Roberta Torre ook veel kritiek op haar film gekregen. Lachen om een zo kwaadaardig fenomeen als de maffia zou ongepast zijn, zei de een. Een ander beweerde dat ze met de dansende en zingende peetvaders de maffia een grote dienst had bewezen. Maar nog niemand had haar ervan beschuldigd dat ze de maffia beschermingsgeld had betaald.

In elke productieve activiteit in Palermo eisen de mannen van eer hun aandeel op. Wie hun eisen afwijst, riskeert zijn leven. Roberta Torre en haar beide producenten kunnen niet geloven dat er voor Tano da morire betaald is. Volgens hen is het verhaal de wereld in geholpen door maffiosi die de opnamen willen verhinderen voor Torre's nieuwe film Sud side story, over de Rome-en-Giulia-liefde tussen een Nigeriaanse hoer en een werkloze jongen uit Palermo. Deze film stelt de vrouwenhandel aan de kaak, een buitengewoon winstgevende negotie van de maffia. Maar de beide spijtoptanten blijven bij hun verklaring.

De bemoeienis van de maffia met maffiafilms is niet nieuw. Soms maakt ze die films zelf. Il giudice ragazzino ('De jonge-jongensrechter') gaat over de moord in september 1991 op een jeugdige rechter van onderzoek. Een maffiose producent leverde voor die film de acteurs en figuranten. Zelf nam hij de rol op zich van een maffioso die door een andere boef wordt vermoord.

Jan van der Putten

Meer over