Maffia en IS ruilen wapens voor archeologische kunstschatten

Kalasjnikovs en RPG-raketwerpers uit Oekraïne en Moldavië in ruil voor archeologische kunstschatten geroofd uit Irak, Syrië en Libië. De Italiaanse krant La Stampa schrijft op basis van eigen onderzoek dat de illegale handel tussen de Calabrese maffia 'Ndrangheta en de terreurgroep Islamitische Staat welig tiert.

Zicht op ruïnes in Cyrene, een stad uit het Grieks-Romeinse Rijk. Deze stad wordt geplunderd door IS. Beeld reuters
Zicht op ruïnes in Cyrene, een stad uit het Grieks-Romeinse Rijk. Deze stad wordt geplunderd door IS.Beeld reuters

Undercoverjournalist Domenico Quirico deed zich voor als een puisant rijke kunstverzamelaar uit Turijn op zoek naar nieuwe artefacten. In een voormalig slachthuis van een verder leegstaande salamifabriek laat een aan de 'Ndrangheta gelieerde kunsthandelaar hem een marmeren standbeeld zien van keizer Augustus. Het eeuwenoude beeld kost 66 duizend euro en is afkomstig uit de antieke stad Leptis Magna, in het huidige Libië. Voor een ander, groter standbeeld van een Griekse cycloop vraagt de handelaar eigenlijk een miljoen euro, maar Quirico mag het voor een vriendenprijsje van 880 duizend euro meenemen.

De 'Ndrangheta zou de door IS geroofde beelden vanuit Libië laten overschepen naar de Calabrese havenplaats Gioia Taura, in ruil voor kalasjnikovs en raketwerpers. De artefacten worden vervolgens te gelde gemaakt door ze zwart te verkopen aan privéverzamelaars uit vooral Rusland, China en de Golfstaten. Zo zei de smokkelaar tegen Quirico dat hij snel moest beslissen wegens hevige interesse uit de Verenigde Arabische Emiraten. Ook zou een 'beroemde Amerikaanse acteur' een liaison naar Calabrië hebben gestuurd om een archeologische kunstschat voor 50 duizend dollar op de kop te tikken.

Handel in drugs en wapens

Met een jaaromzet van 55 miljard euro wordt de 'Ndrangheta gezien als een van de machtigste criminele organisaties van Europa. Ze handelen vooral in drugs en wapens, maar verdienen ook goud geld aan mensensmokkel en het dumpen van chemisch afval, aldus de verantwoordelijk hoofdofficier van justitie in een reactie op het artikel. Hij zei op de hoogte te zijn van de banden tussen de maffia en jihadistische terreurbewegingen als IS, en het La Stampa-artikel daarom serieus te nemen.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken zei te weten dat de illegale kunsthandel een belangrijke inkomstenbron vormt van terreurorganisaties. Eind vorige maand werden bijvoorbeeld twee uit Amsterdam gestolen Van Gogh-schilderijen teruggevonden in een kluis van een Napolitaanse maffiabaas.

Vitaly Churkin. Beeld anp
Vitaly Churkin.Beeld anp

Eerder dit jaar schatte VN-ambassadeur Vitaly Churkin dat IS 150 tot 200 miljoen dollar per jaar verdient met de illegale verkoop van tienduizenden artefacten uit Libië, Syrië en Irak.

Het onderzoek van Quirico laat bovendien zien hoe internationaal de georganiseerde misdaad opereert. De wapens die de 'Ndrangheta aan IS leverde, werden gekocht van de Napolitaanse maffiagroep Camorra, die weer sterke banden heeft met de Russische maffia. De daadwerkelijke smokkel tussen Libië en Italië zou worden uitgevoerd door vrachtschepen in handen van de Chinese maffia.

Meer lezen?

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over Islamitische Staat.

Meer over