Maelwael, Tetris mon amour en School Life

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van Nederlandse eerste schilder tot een film over een Ierse kostschool.

Grote ronde Pietà van Johan Maelwael. Beeld Jean-Gilles Berizzi/ RMN-GP
Grote ronde Pietà van Johan Maelwael.Beeld Jean-Gilles Berizzi/ RMN-GP

1. Beeldende kunst: Johan Maelwael

Rijksmuseum, Amsterdam, t/m 7 januari.

Veel werk van 'Nederlands eerste schilder' Johan Maelwael (1370-1415) is er niet meer: van de dikke veertig getoonde objecten in het Rijksmuseum kan slechts één met zekerheid aan de Nijmeegse schilder worden toegeschreven: Grote ronde Pietà uit het Louvre. De rest belichaamt de 15de-eeuwse devotionele productie in het algemeen. De tentoonstelling had ook kunnen heten: Maelwael en andere schilders, boekverluchters en edelsmeden uit Frankrijk en de Nederlanden.

Stefan Kuiper

2. Theater: Romp

Van Rob de Graaf. Door De Gemeenschap. Regie Roy Peters.Tournee t/m 17 december.

Ze doet denken aan Winnie, de vrouw in Samuel Becketts theaterklassieker Happy Days, die tot haar hoofd in een berg zand zit ingegraven. Ook van Karina in Romp, het nieuwe toneelstuk van Rob de Graaf, is alleen het hoofd zichtbaar. Maar zij ligt in een ziekenhuisbed en zal daar niet meer uitkomen. De mens als tijdelijk toeval: in Romp leidt dat van de gelukkige dagen van weleer tot een genadeloos eindspel.

Hein Janssen

3. Dans: Tetris mon amour

Door Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag. Tournee t/m 18 januari.

Roni Haver creëert een dynamisch universum als in een verslavend computerspelletje. Tetris is in de voorstelling Tetris mon amour de metafoor voor grotere thema's des levens. In een futuristische ruimte met spiegelend plastic, rook, laserstralen en een verrijdbaar, soms felgroen oplichtend frame in de vorm van een kubus, volgen we onze helden, onze avatars: zeven dansers en drie musici van Slagwerk Den Haag. Als het je lukt mee te liften met de continuïteit, de hitte, de flow zo typerend voor elk verslavend spelletje, dan heb je een mooie avond.

Mirjam van der Linden

4. Opera: Carmen

Door Tania Kross. Tournee t/m 3 december.

Daar staat ze dan, op haar stilettohakken en in een leren jack, die explosieve cocktail van vrouwelijke verleidingskracht en stoere onafhankelijkheid. Operazangeres Tania Kross heeft Carmen, de zigeunerheldin van Bizets opera een update gegeven. Deze Carmen is rauwer dan haar traditionele operazusje. Ze schuurt geil met haar nieuwe lover Escamillo en het gaat Andalusisch los als het feestbeest de boel in de kroeg opzweept.

Pablo Cabenda

5. Theater: Gidsland

Door Mugmetdegoudentand. Regie Lineke Rijxman. Tournee t/m 3 februari.

Gidsland, geschreven door Nathan Vecht, is een komedie over de Nederlandse identiteit, in de vorm van een actualiteitenprogramma waarin het gaat over asielzoekersbeleid en de aardbevingen in Groningen. Scènes volgen elkaar razendsnel op, de dialogen zijn flitsend, het spel is sterk, de regie van Lineke Rijxman vindingrijk. De problematiek is herkenbaar en serieus, de toon licht, soms hilarisch, en dat werkt goed. De acteurs stappen van de ene rol in de andere, maar blijven steeds geloofwaardig, in welke malle situatie ze zich ook bevinden.

Karin Veraart

6. Film: School Life

Regie David Rane, Neasa Ní Chianáin.

Het echtpaar John en Amanda Leyden werkt al 45 jaar op dezelfde kostschool in Ierland. Hun pensioen nadert, maar een leven buiten de school kunnen ze zich niet goed voorstellen. Het kostschoolbestaan ziet er in deze groene contreien idyllisch uit en de Leydens zijn liefhebbende docenten, die oog hebben voor ieder kind en zelfs de meest verlegen leerlingen uit hun schulp weten te krijgen. School Life is gemoedelijk, geestig en hartverwarmend.

Pauline Kleijer

Meer over