NieuwsVenezuela

Maduro: ‘Venezolaanse troepen hebben Amerikaanse spion opgepakt’

Volgens de Venezolaanse president Nicolás Maduro hebben veiligheidstroepen in het land een Amerikaanse spion opgepakt terwijl hij spioneerde bij het grootste olieraffinaderijcomplex van het land.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro eerder deze week tijdens een toespraak in het Miraflores Paleis in de hoofdstad Caracas. Beeld AFP

In een live op televisie uitgezonden toespraak zei Maduro dat de man donderdag is aangehouden in de noordwestelijke staat Falcon. Hij spioneerde daar volgens de Venezolaanse leider bij de Amuay- en Cardon-raffinaderijen.

‘De Venezolaanse troepen hebben een marinier opgepakt, die heeft gediend op een CIA-basis in Irak’, aldus Maduro in zijn speech. ‘Hij had zware wapens bij zich en had grote hoeveelheden dollars op zak.’’

Volgens Maduro heeft de man een verklaring afgelegd. Verdere details gaf de Venezolaanse leider niet. Hij kondigde aan snel met meer informatie over de vermeende spion te komen, zoals zijn naam en foto’s.

Ook zei Maduro in zijn toespraak dat veiligheidstroepen woensdag een plan hebben verijdeld om explosie te laten plaatsvinden bij een andere raffinaderij, El Palito in de provincie Carabobo. Hij drong er bij de arbeiders in de oliesector op aan alert te zijn op mogelijke aanvallen.

‘Het buitenlandse imperium wil wraak op Venezuela’, aldus Maduro, die de Verenigde Staten als zijn grote vijand ziet. ‘Het wil voorkomen dat Venezuela olieproducten produceert.’

Het Witte Huis noch het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op de mededeling van Maduro.

Vorige maand veroordeelde een Venezolaanse rechtbank twee voormalige Amerikaanse mariniers tot 20 jaar cel vanwege hun rol in een mislukte invasie in mei van dit jaar.

Amuay en Cardon vormen samen het Paraguana-raffinaderijcomplex, dat een nominale verwerkingscapaciteit heeft van 971.000 vaten per dag. De laatste jaren heeft het complex meerdere keren te maken gehad met uitval van de productie. Volgens de oppositie in Venezuela is dat het gevolg van mismanagement en een gebrek aan onderhoud.

Olie maakte van Venezuela ooit een welvarend land, maar momenteel verkeert het land in een ernstige sociale, economische en brandstofcrisis, onder meer door de economische sancties van de Verenigde Staten tegen Venezuela.

Meer over