'Madrid' niet voorbereid in Duitsland

De aanslag van Madrid is niet in Duitsland voorbereid. Dat heeft de Duitse justitie meegedeeld na een huiszoeking in Darmstadt....

Een van de negentien verdachten die in Spanje zijn opgepakt in verband met de aanslag in Madrid, de 28-jarige Marokkaan Fuad A., bleek ingeschreven te staan in Darmstadt, op het adres van een vriend. Een commando-eenheid van de Duitse politie opende donderdagavond laat met een explosief het appartement. Er volgde een urenlange huiszoeking.

Een dag lang speculeerden de media dat Duitsland na de 11/9-terreurcel in Hamburg alweer het voorbereidingsoord van een terreuraanslag was geweest. Maar vrijdagmiddag meldde justitie dat de verdenking 'niet is bevestigd'.

Fuad A. heeft zich weliswaar in 2003 in Darmstadt ingeschreven. Ook heeft hij geïnformeerd naar een studie elektrotechniek aan de Technische Universiteit. Maar zijn poging een verblijfsvergunning te krijgen mislukte. Fuad A. is slechts enkele dagen in Duitsland geweest.

Opgelucht stelde minister van Binnenlandse Zaken Schily vast dat 'Duitsland geen hoofdkwartier is van islamitische netwerken uit de hele wereld'. Ook in Duitsland is de spanning gestegen na de aanslagen in Madrid. Vrijdag werd het station van Duisburg ontruimd na een bommelding en een perron in Hamburg door een verdachte brief.

Uit een opiniepeiling blijkt dat volgens 60 procent van de Duitsers binnenkort een aanslag in Duitsland zal plaatsvinden. De geruststellende gedachte dat Duitsland geen doel zou zijn wegens de pacifistische opstelling tijdens de Irakoorlog, werd vorige week ondergraven.

Volgens de Duitse geheime dienst beraamden islamitische terroristen een aanslag op bondspresident Rau tijdens diens bezoek aan de Duitse marine-eenheid in Djibouti. Het bezoek werd afgezegd. Volgens de geheime dienst was Rau eenvoudigweg een doel omdat hij een groot westers land vertegenwoordigt.

De aanslag in Madrid heeft ook de Duitse veiligheidsbeamten gealarmeerd. 'Het gaat hier kennelijk om een nieuwe strategische planning van Al Qa'ida. Deze tactiek maakt ons bang', zei een van hen tegen de Süddeutsche Zeitung.

In Duitsland houden zich volgens de autoriteiten 270 'Arabische mujahedin' op, tegen wie echter te weinig bewijzen zijn om hen het land uit te zetten. Het Duitse publiek is inmiddels rijp voor strengere maatregelen, blijkt uit een opiniepeiling, en de politiek gaat mee.

De CDU/CSU stelt dat Duitsland 'op massale wijze door terreur wordt bedreigd'. Zij wil een islamisten-databank en keurt de nieuwe immigratiewet alleen goed als het veel eenvoudiger wordt verdachten uit te zetten.

Een vroeger verblijf in een opleidingskamp in Afghanistan moet daarvoor al voldoende zijn. De rechterlijke controle moet tot één instantie worden beperkt. Minister van Binnenlandse Zaken Schily en ook bondskanselier Schröder willen snellere uitzetting van verdachten.

Meer over