Madrid en Barcelona op ramkoers

De inwoners van Catalonië kunnen volgend jaar stemmen over de vraag of ze zich willen afscheiden van Spanje middels de nieuw te vormen staat Catalonië. Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt door de Catalaanse regiovoorzitter Artur Mas. De landelijke regering in Madrid heeft onmiddellijk laten weten dat geen toestemming wordt gegeven voor een referendum.

MADRID - Het uitroepen van de volksraadpleging brengt de Catalaanse regioregering daarmee op ramkoers met het centrale bestuur.

In een toespraak, waarin hij de volksstemming van historische betekenis noemde, maakte Mas bekend dat het referendum op 9 november volgend jaar wordt gehouden. Het initiatief wordt gesteund door de nationalistische partijen die samen een meerderheid van 88 van de 135 zetels in het Catalaanse regioparlement vertegenwoordigen. Hoewel het regioparlement volgens de Spaanse grondwet geen zelfstandige bevoegdheid heeft voor het uitroepen van referenda, is daarmee volgens de regiovoorzitter voldoende democratische steun voor het initiatief gegarandeerd.

De referendumvraag wordt opgesplitst in twee delen. 'Wilt u dat Catalonië een Staat wordt?' En de tweede: 'Wilt u dat Catalonië een onafhankelijke Staat wordt?' Volgens Mas is daarmee voldaan aan de eis van een heldere referendumvraag.

Over de vraagstelling was grote on-enigheid uitgebroken in het nationalistische kamp. Een deel van de aanhang van de partij van de regiovoorzitter toonde zich daarbij tegenstander van een duidelijke optie voor afscheiding, terwijl de links-republikeinse nationalisten eisen dat een dergelijke vraag juist duidelijk aan de Catalaanse bevolking moet worden voorgelegd.

Vanuit Madrid werd gisteren duidelijk gemaakt dat het centrale parlement geen toestemming zal geven voor het referendum. 'De staat garandeert dat dit referendum er niet komt', zei minister van Justitie Ruiz-Gallardón. Ook de leider van de socialistische oppositie Pérez Rubalcaba liet weten dat zijn partij tegen is. Zonder de steun van de regerende conservatieve volkspartij en de socialisten is de grondwettelijk vereiste toestemming onmogelijk geworden.

In Madrid is al gesuggereerd dat het Catalaanse regiobestuur moet worden afgezet als het zijn plannen doorzet.

undefined

Meer over