Madrid: de lentestad voor foodies

Wie kent er beter de weg, dan de mensen die er wonen? Hier de best places in town, volgens echte Madrilenen.

Mirjam Bosgraaf
null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

'Sí, claro', zegt Spotted by locals-blogger Cat Bethune, 'Madrid is een eetstad. Zelfs in deze roerige tijden praat een Madrileen nog eerder een half uur over geweldige ham dan over politiek.' Cat: 'In welke andere stad piepen werknemers tussen de middag twee uur ertussenuit om buiten de deur te gaan lunchen?' Volgens collegablogger en local Nadia Perez Rojas is er de laatste jaren wel veel veranderd in eetstad Madrid. Spaans is niet meer de enige smaak. In de internationale wijk Lavapiés zijn restaurants van over de hele wereld gekomen: Libanees, Japans, Bengaals. En Madrid heeft nu ook een streetfoodmarkt. 'Een revolutie voor de Madrilenen, je eten op straat weghappen en er niet eens rustig voor gaan zitten.'

'Ik vind Madrid ook echt een lentestad', zegt Nadia. 'De terrassen worden al weer buiten gezet. Maar het is nog niet te heet. Kom naar hier, Madrilenen zijn zo gastvrij.' Cat zegt: 'Da's het leukste: de mensen. Aan het eind van de avond sta je met heel andere mensen in de kroeg dan met wie je begon.'

Mercado de Motores

'De Portobello Road van Madrid', vlak bij station Atocha. Mercado de Motores is de vlooienmarkt in het stoomtreinmuseum, elke eerste zaterdag en zondag van de maand. Vintagejurken en nieuw design midden tussen de zware machines. Intussen kun je er met ministoomtreintjes rijden, bocadillos eten of een hammetje, of naar een trompettist luisteren.

Paseo de las Delicias, 61.

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

Zhou Yulong

'Ken je die scène in Blade Runner waar Harrison Ford bij een buitenaardse Chinees zit te eten?', vraagt local Elena Quintero. 'Daar lijkt Zhou Yulong op. Een Chinees in een parkeergarage. Unieke sfeer, andere wereld, altijd druk, fantastisch goedkoop eten. Elena geeft aanwijzingen hoe Zhou Yulong te vinden: 'Als je van de Calle Gran Vía op de Plaza de España komt, is er op de eerste hoek een parkeergarage-ingang. Ga daar naar beneden. Daar is een gang met allemaal Chinese winkeltjes. Volg de geur.'

Plaza de España.

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

Kikefeller

'Het concept dat iets meerdere dingen tegelijk is, heeft Madrid helemaal veroverd', zegt local Cat Bethune. 'Een bar en boekhandel ineen. Dat soort combinaties.' Kikekeller is een bar in de wijk Malasaña waar ook wonderbaarlijke en bizarre objecten worden tentoongesteld en verkocht. Een kastje in de vorm van een reuzenlam, een gehalveerde motor als zitmeubel, een theepot met een chagrijnig gezichtje.

Corredera baja de San Pablo, 17.

Beher

'Het gonsde door de stad, toen Beher een winkel openende aan Fuencarral, zegt local Albert Corona. Beher is hét hamfamiliebedrijf uit Salamanca en hun ham - van het met eikels gevoerde Ibéricovarken - is al vaak tot 'ham van het jaar' uitgeroepen. Albert: 'Als je nu eens wilt weten hoe umami smaakt, de vijfde smaak, leg dan eens een plakje jamón ibérico van Beher rustig op je tong. Proef. Je smaak verandert voor altijd.'

Calle Fuencarral, 106.

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

CSA La Tabacalera de Lavapiés

De participatiemaatschappij bestaat in Madrid allang. In de prachtige, oude tabaksfabriek uit 1782 in de wijk Lavapiés. Hier rolden vroeger de vrouwen sigaren, net als Carmen uit de opera van Bizet. Nu wordt de Tabacalera gerund door de gemeente én de burgers en is het een reusachtige ruimte met vele bestemmingen: muziek, dans, exposities, debatten, yoga, urban circus, een cursus Japans, een cursus hondenfluisteraar, een cursus moestuin.

Embajadores 53.

Mercado San Ildefonso

'Nieuwe foodhallen in de wijk Malasaña die het in zich hebben dé trendy spot van Madrid te worden', zegt Nadia Perez Rojas. Drink er een Mahou-biertje. Eet er artisjokken met truffel en parmezaan van myVeg of de 'hamburguesas' en uienringen van Gancho y Directo. Nadia: 'Ik zit graag op het koele terras op de tweede verdieping of in de rock-'n-rollcocktailbar op de derde.'

Calle Fuencarral, 57.

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

La Bola

Familierestaurant sinds 1870. Het rode restaurant is een begrip. Hun cocido ook. Cocido is een Madrileense stoofpot met kik-kererwten die vier uur op houtskool heeft gesudderd. De boerenkool van Madrid. 'Echt een wintergerecht', zegt Nadia Perez Rojas. 'Dat wil zeggen, tot mei smaakt-ie het best.' 'La Bola is echt iets om je hele familie mee naar toe te nemen,' volgens Nadia.

Calle Bola, 5.

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

Nadia Perez Rojas (37), Cat Bethune (29), Elena Quintero (24), en Albert Corona (42) bloggen over Madrid op spottedbylocals.com (ook als app).

Spotted by Locals werkt in 61 Europese en Amerikaanse steden samen met jonge bewoners die hun favoriete plekken delen.

Meer over