NieuwsEmmanuel Macron

Macron waarschuwt Turkije: ‘Speel geen gevaarlijk spel in Libië’

De Franse president Emmanuel Macron heeft Turkije gewaarschuwd dat zijn land de militaire interventie van de Turken in Libië ‘niet zal tolereren’. Volgens hem speelt Ankara een ‘gevaarlijk spel’ in Libië.

Redactie
Troepen van de Libische krijgsheer Khalifa Haftar staan in zijn bolwerk Benghazi klaar om versterking te bieden aan zijn eenheden in Sirte. Die hebben zich de laatste tijd naar die stad moeten terugtrekken na een offensief van het regeringsleger dat steun krijgt van Turkije. Beeld AFP
Troepen van de Libische krijgsheer Khalifa Haftar staan in zijn bolwerk Benghazi klaar om versterking te bieden aan zijn eenheden in Sirte. Die hebben zich de laatste tijd naar die stad moeten terugtrekken na een offensief van het regeringsleger dat steun krijgt van Turkije.Beeld AFP

Turkije heeft de afgelopen maanden op grote schaal militaire steun verleend aan de Regering van Nationaal Akkoord van premier Fayez al-Sarraj, die onder de voet dreigde te worden gelopen door troepen van de Libische krijgsheer Khalifa Haftar. Dankzij luchtdekking van de Turken, Turkse drones en aan Turkije gelieerde strijders uit Syrië hebben Sarrajs troepen de belegering van de hoofdstad Tripoli weten te doorbreken. Haftars troepen zijn nu teruggedrongen tot de stad Sirte, 450 kilometer ten oosten van Tripoli.

Tijdens een bezoek aan Tunesië zei Macron dat hij president Erdogan van Turkije heeft gezegd dat hij een gevaarlijk spel speelt met zijn ingrijpen in Libië. Ook gaat Turkije’s rol volgens hem in tegen de afspraken die eerder dit jaar op een vredesoverleg in Berlijn zijn gemaakt.

Door het ingrijpen van Turkije is de situatie op het slagveld totaal veranderd. Haftars troepen hadden met steun van huurlingen uit Tsjaad en Rusland en militair materieel uit de Verenigde Arabische Emiraten vrijwel het hele land in handen gekregen. Nu dreigt het regeringsleger ook Sirte in te nemen.

Frankrijk wordt ervan beschuldigd dat het Haftar aanvankelijk militair heeft gesteund om af te rekenen met jihadistische groeperingen in het zuiden van het land. Maar Parijs ontkent iedere steun aan de krijgsheer die zijn machtsbasis heeft in het oosten van het land.

Het is niet helemaal duidelijk wat Macron bedoelt met zijn waarschuwing dat Frankrijk het militaire optreden van de Turken zal tolereren. Wel is duidelijk dat Parijs zich ernstig zorgen maakt over de Syrische strijders die Turkije naar Libië heeft overgebracht. Daar zitten strijders bij die tot radicaal-islamitische groeperingen behoren.

Macron zei begrip te hebben voor het dreigement van de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi, die afgelopen weekeinde waarschuwde dat hij zich het recht voorbehoudt in te grijpen in Libië als de troepen van premier al-Sarraj Sirte innemen en verder naar het oosten proberen op te rukken.

Tijdens een inspectiebezoek aan een luchtmachtbasis langs de grens met Libië zei Sisi dat Egypte het recht heeft zich te verdedigen tegen de 'terroristische milities en huurlingen’ die zijn land bedreigen. Egypte heeft volgens hem altijd de voorkeur gegeven aan een politieke oplossing. ‘Maar de situatie is nu anders.’ Volgens hem zal Egypte desnoods Libische stammen wapens en militaire training geven om tegen de ‘terroristische milities’ te vechten.

Meer over