NieuwsFrankrijk

Macron breekt verzet vakbonden: Franse spoorwegen worden ingrijpend hervormd

De Franse spoorwegen worden ingrijpend hervormd. Zowel de aanleg en het onderhoud van het spoor als het uitbaten van de treinverbindingen gaan in 2020 open voor concurrentie. Het rijdend personeel van de Franse treinen verliest een aantal belangrijke privileges, zoals een levenslange baangarantie en automatische loonsverhoging.

Spoorwegmedewerkers demonstreren in Lyon. Beeld AFP
Spoorwegmedewerkers demonstreren in Lyon.Beeld AFP

De Franse Eerste Kamer heeft vandaag voor de hervormingen gestemd. Woensdag was de nieuwe spoorwet al aangenomen door de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, met 452 stemmen voor en 80 stemmen tegen. Verrassend was dat niet: de wet komt uit de koker van president Macron. Zijn partij La République En Marche (LREM) heeft een absolute meerderheid in de Assemblée.

Macron is niet de eerste president die de noodzaak van een grondige hervorming van het Franse spoorwegstelsel inziet. Al in 1995 probeerde toenmalig premier Alain Juppé hervormingen door te voeren. Dat werd destijds tegengehouden door de Franse vakbonden. President Macron lijkt er nu in geslaagd het verzet van de traditioneel machtige bonden te breken, ondanks stakingen die de Franse spoorverbindingen al sinds begin april iedere week twee werkdagen lamleggen.

Franse politie en demonstranten tijdens de spoorwegstaking. Beeld AFP
Franse politie en demonstranten tijdens de spoorwegstaking.Beeld AFP

De hervormingen houden onder meer in dat de Franse staat 35 miljard euro van de totale schuld van zo’n 47 miljard euro van Spoorwegmaatschappij SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français) gaat overnemen. De pensioenleeftijd van het spoorwegpersoneel, die met 52 jaar zelfs voor Franse begrippen ongekend laag was, zal worden verhoogd.

Een demonstrant met een fakkel tijdens de spoorwegstaking in Lyon op 12 juni 2018. Beeld AFP
Een demonstrant met een fakkel tijdens de spoorwegstaking in Lyon op 12 juni 2018.Beeld AFP

Wat is er over van de verzetsgeest van Mei '68?

De Parijse protesten tegen Macrons hervormingen van herinneren aan Mei ’68. Maar waar revolutionairen van toen vochten voor een betere wereld, klampen Fransen nu vast aan verworven rechten. Is er vijftig jaar later iets over van de verzetsgeest? Correspondent Peter Giesen polste in april bij demonstranten van toen en studenten van nu.

'Macron ziet zich als leider van Europa, dat zoals vanouds het Franse probleem moet oplossen'
De Franse president Emmanuel Macron heeft de technocratie ontdekt als antwoord op falende politiek, schreef Martin Sommer een maand geleden.

Meer over