Macramlom tegenwoordige trend in de collecties

Als je kenners vraagt naar de beste ontwerper op aarde, noemen de meeste John Galliano. De reputatie van de Brit, die zijn eigen merk heeft en ook de damesmode van Dior tekent, is groot....

Aan het eind van de show kwam Galliano op, als altijd vergezeld van twee bodyguards. Is hij bang dat iemand hem iets aandoet? Galliano kan beter zichzelf vrezen, want als hij zijn collecties zo laconiek uit de mouw schudt, is zijn reputatie niet voor altijd.

Wie wbodyguards nodig had, was Nicole Kidman. Ze bezocht de show van Chanel. 'Rode loper', was het thema van Karl Lagerfelds show voor Chanel, met veel fraaie premijurken, soms van gehaakte wol, want macrams een alom tegenwoordige trend in de collecties van 2005.

De show was een hersenbrekend geval van life imitating art. De catwalk was dus een rode loper waarop 'actrices' omzwermd werden door nepfotografen, en ondertussen werden de echte fotografen gek van de echte actrice op de eerste rij.

Wat komt er na de commotie? Dat was de vraag bij Yves Saint Laurent Rive Gauche. Na het vertrek van de charismatische Tom Ford is het aan zijn voormalige assistent, de Italiaan Stefano Pilati, om het legendarische huis te leiden. Pilati gooide de sensuele glamour van Ford overboord en toonde mooie, tamelijk traditionele ensembles. Ook hij gebruikte veel ruches en plooien. Het deed vaak aan de creaties van de oude Saint Laurent zelf denken, maar niet aan diens meest revolutionaire jaren. Waarschijnlijk wil Pilati met een bescheiden hommage aan Saint Laurent eerst Tom Ford doen vergeten, voordat hij zijn eigen koers inzet.

Een jaar geleden dacht iedereen dat de Brit Alexander McQueen Fords opvolger bij YSL zou worden, maar McQueen concentreerde zich op zijn eigen merk. Slim, want zijn signatuur wordt steeds sterker: Victoriaans met een hang naar leerfetisjisme.

Bij Givenchy zijn ze na het ontslag van Julien MacDonald op zoek naar een ontwerper, en Sophia Kokosalaki wordt genoemd. Goed idee. Voorheen showde de Griekse in Londen; nu was ze voor het eerst met haar eigen label in Parijs. Haar prachtig geplooide, ruisende jurken in gedempte kleuren waren indrukwekkend. Haar sterke presentatie was mede verrassend omdat ze dit jaar al de vijfduizend outfits voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene ontwierp, waarbij ze zich bijna over de kop werkte. Geen wonder dat Kokosalaki na haar defileen boe of bah meer kon zeggen.

Meer over