nieuwsbolivia

Machtsvacuüm in Bolivia leidt tot chaos in La Paz; Morales krijgt asiel in Mexico

Intimidaties en beschuldigingen over en weer onderstrepen het machtsvacuüm waarin Bolivia is terechtgekomen nadat president Evo Morales zondag is afgetreden. Ondertussen heeft de Mexicaanse regering Morales asiel aangeboden.

Carlijne Vos
Een politieman arresteert twee aanhangers van voormalig president Evo Morales in La Paz op 11 november, 2019. 
 Beeld AFP
Een politieman arresteert twee aanhangers van voormalig president Evo Morales in La Paz op 11 november, 2019.Beeld AFP

In de straten van La Paz, de grootste stad van Bolivia, was de situatie zondagnacht en maandag chaotisch. Er braken gevechten uit tussen voor- en tegenstanders van Morales, blokkades werden opgericht, winkels geplunderd en gebouwen in brand gestoken.

Maandag wist nog niemand in Bolivia wie zolang het roer moet overnemen tot aan de nieuwe verkiezingen die volgens de wet binnen negentig dagen moeten plaatsvinden: alle potentiële interimmers zijn eveneens opgestapt.

Mexico heeft de afgetreden president politiek asiel verleend. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, zei dat Bolivia Morales volgens internationaal recht een vrije aftocht zou moeten bieden.

Mexico was één van de landen die kritiek hadden geuit op de wijze waarop Morales ten val is gebracht. ‘Het is een staatsgreep, omdat het leger het vertrek van de president heeft gevraagd’, zei minister Ebrard eerder.

Veiligheid

Morales en zijn vicepresident Alvaro García Linera zeiden zondag te zijn afgetreden omdat ze geen gezinnen meer bedreigd willen zien door de presidentskandidaat van de oppositie, Carlos Mesa, en de nieuwe rechts-radicale oppositieleider Luis Fernando ­Camacho. ‘Mesa en Camacho hebben hun doel bereikt. Stop nu met het in brand steken van de huizen van onze broeders en zussen.’

Ook de voorzitter van het parlement die na de vicepresident de volgende in rij is voor het tijdelijk leiderschap is zondag opgestapt. De voorzitter van het Lagerhuis, die daarna in aanmerking zou komen, was al eerder opgestapt. Vooralsnog heeft alleen een senator van de oppositie, Jeanine Anez, zich bereid verklaard de verantwoordelijkheid op zich te nemen.

De grote vraag is of het leger de macht grijpt in dit vacuüm, zei Jennifer Cyr, politiek analist Latijns-Amerika bij de Universiteit van Arizona maandag tegen persbureau AP. ‘In feite is het ­leger al aan de macht’, aldus Ivan Briscoe van de gerenommeerde International Crisis Groep tegenover CNN.

Volkswoede

De verwijten van bedreigingen over en weer voeden de volkswoede op straat. Zondagavond gingen tegenstanders van Morales in groten getale de straat op om luidkeels de overwinning te vieren en hun woede te uiten over de beschuldiging van Morales dat er sprake was van een ‘civiele politieke politiestaatsgreep’. Op diverse plaatsen zijn huizen en openbare bezittingen in brand gestoken. Twee ministers en vier andere hooggeplaatste overheidsbeambten zouden zich zondag eveneens gedwongen hebben gevoeld af te treden omdat hun families worden bedreigd.

Ook Morales is bedreigd in zijn ambtswoning in La Paz, waarop hij de stad uit is gevlucht naar zijn geboortestreek elders in het land. Op videobeelden is te zien dat activisten zijn woning zijn binnengedrongen en muren hebben beklad met graffiti. De oppositie op haar beurt zegt te worden bedreigd door aanhangers van Morales.

Burgers maken zich bezorgd over een escalatie van het geweld. ‘Ik ben bang voor wat er gaat gebeuren, het is een puinhoop in de stad’, aldus Patricia Paredes (25), een secretaresse. ‘Een heleboel mensen proberen momenteel chaos te veroorzaken’, zei zakenman Edgar Torrez (40). Zowel politici als criminelen maken volgens hem misbruik van de wanorde.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel werd La Paz de hoofdstad van Bolivia genoemd. Dit klopt niet. De hoofdstad is Sucre. La Paz is de grootste stad van het land.

Was het een staatsgreep of heeft de Boliviaanse president zijn krediet bij het volk verspeeld?

De Boliviaanse president Evo Morales stapte zondag op na aanhoudende volksprotesten. Volgens hemzelf en de linkse landen in de regio is er sprake van een staatsgreep, maar in de straten is te horen dat het volk na bijna tien jaar genoeg van hem had.

Meer over