Machtsstrijd in Berlijn na aftreden burgemeester

De burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, heeft vandaag aangekondigd dat hij er eind dit jaar mee op houdt. Na de onverwachte aankondiging van zijn aftreden is een machtsstrijd om de opvolging losgebarsten.

redactie
Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit tijdens de persconferentie waar hij vandaag zijn aftreden aankondigde. Beeld getty
Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit tijdens de persconferentie waar hij vandaag zijn aftreden aankondigde.Beeld getty

Wowereit liet vandaag weten dat hij per 11 december vertrekt, meldden Berlijnse media. Zowel fractievoorzitter Raed Saleh als SPD-partijvoorzitter Jan Stöß dingt mee om de opvolging. Volgens de krant Der Tagesspiegel acht landelijk partijvoorzitter en vicebondskanselier Sigmar Gabriel echter beiden ongeschikt om de nieuwe deelstaatpremier van de Duitse hoofdstad te worden.

Daarom zou Gabriel de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, hebben gevraagd voor de post. De Rijnlander bedankte echter voor de eer.

'Dat is goed zo'
Sinds 2001 is de Duitse sociaal-democraat eerste burger van de Duitse hoofdstad. Hij was de eerste hoge Duitse politicus die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Wowereit meldde dat tijdens een congres van de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) met de woorden: 'Ik ben homo, en dat is goed zo'. Dat laatste zinnetje groeide in Duitsland uit tot een veelgebruikte uitdrukking.

Wowereit verklaarde vandaag dat hij zelf heeft besloten te vertrekken en helemaal uit de politiek te stappen. Hij gaf geen precieze reden. Wowereit noemde de hereniging van de stad na de val van de Berlijnse Muur (in 1989) in een terugblik het gedenkwaardigste onderwerp van de laatste decennia. De in destijds West-Berlijn geboren Wowereit is drie ambtsperiodes burgemeester geweest.

Schandaal rond luchthaven
Zijn carrière liep in 2012 een behoorlijke deuk op door het debacle rond de nieuwe luchthaven Berlijn-Brandenburg. Hij gaf als burgemeester leiding aan de raad van toezicht van de organisatie achter de luchthaven. Vier weken voor de officiële opening werd deze afgeblazen, omdat er van alles aan de luchthaven mankeerde. Het vliegveld gaat nu op z'n vroegst na de herfst van 2016 open en kost dubbel zo veel als geraamd.

Wowereit noemde de affaire rond de luchthaven 'een van de grootste nederlagen' in zijn politieke carrière. 'Het was een bittere nederlaag en dat is het nog steeds'. Hij kondigde aan ook zijn functie in de raad van toezicht neer te leggen.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over