NieuwsbriefAvond

Machtsstrijd binnen Forum ettert nog wel even verder | Vakbond FNV demonstreert tegen de FNV

Redactie
De sluimerende onrust in de partij van Thierry Baudet kan fnuikend zijn voor eventuele bestuurlijke ambities van de nu grootste partij in de peilingen. Beeld ANP
De sluimerende onrust in de partij van Thierry Baudet kan fnuikend zijn voor eventuele bestuurlijke ambities van de nu grootste partij in de peilingen.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Machtsstrijd binnen Forum ettert nog wel even verder
De onrust binnen Forum voor Democratie duurt voort. De interne machtsstrijd lijkt voorlopig beslist, maar in de Eerste Kamer gloren weer nieuwe problemen. ‘Otten heeft een laatste kans gekregen.’

Justitie in verlegenheid door ‘weggemoffelde’ misdaadcijfers asielzoekers
Het ministerie van Justitie heeft ernstige delicten die door asielzoekers zijn gepleegd ‘weggemoffeld’ in zijn jaarlijkse Rapportage Vreemdelingenketen over 2018. Kleine misdrijven als winkeldiefstal en zakkenrollen staan expliciet in het rapport vermeld, maar zware misdrijven als moord en verkrachting vallen onder de titel ‘overige incidenten’.

Zijn veiligheidsteam droomt van oorlog, Trump wil er alleen mee dreigen
Hangt er echt oorlog in de lucht of is het Amerikaanse wapengekletter in de Perzische Golf alleen maar bedoeld om Iran schrik aan te jagen? Zeker is dat de temperatuur weer hoog opgestookt wordt in het ketelhok van het Witte Huis.

Amerikaanse schepen en helikopters op een foto van het Amerikaanse leger. Beeld AFP
Amerikaanse schepen en helikopters op een foto van het Amerikaanse leger.Beeld AFP

Bill de Blasio is de 24ste Democratische presidentskandidaat: ‘Trump moet gestopt worden’
Opnieuw heeft een Democraat zich in de Amerikaanse presidentsstrijd geworpen: burgemeester Bill de Blasio van New York. Hij is inmiddels de 24ste kandidaat aan Democratische kant die hoopt volgend jaar geschiedenis te schrijven door Donald Trump van een herverkiezing af te houden.

Zware middag voor de FNV: de vakbond demonstreert tegen de vakbond
Activisten in rode hesjes, wapperende vlaggen, borden met leuzen: het lijkt op een doodgewone vakbondsactie. Maar de mensen die hier ‘Actie! Actie!’ scanderen zijn medewerkers van de FNV; de werkgever die het donderdag moet ontgelden is de vakbond zelf.

In vanillevla van FrieslandCampina moet voortaan ook echt vanille zitten
In Optimel Vanillevla moet voortaan vanille zitten. Of producent FrieslandCampina moet vanaf nu op de verpakking zetten dat er ‘vla met vanillesmaak’ in zit. Dit heeft het College van Beroep van de Reclame Code Commissie donderdag geoordeeld.

Video van de dag

In de nieuwe videoserie ‘Land van afkomst’ gaan we in gesprek met verschillende landgenoten over de rol van hun afkomst. Waarom ben jij donker en is je moeder wit, vroeg een klasgenootje ooit aan de geadopteerde Carolina Dijkhuizen. Het label ‘zwart’ laat de zangeres en actrice vanaf dan niet meer los. ‘Ik vond het zo lastig dat ik niet op mijn ouders, mijn broers of mijn vriendinnen leek.’

Vanavond op televisie

Om 21.00 uur begint de tweede halve finale van het Songfestival (NPO 1), met de Nederlandse inzending Duncan Laurence (pak onze recensies erbij). Voor wie het Songfestival juist wil ontvluchten is er op Canvas (21.30 uur) Xi, Xi wat jij niet ziet, een documentaire over de manier waarop de Chinese overheid ons beeld van het land probeert te beïnvloeden. En op BBC 2 (22.00 uur) ontmoet David Harewood, die 23 jaar geleden zelf in een psychose belandde, jonge mensen die ook moeten leven met deze stoornis. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Sorry Duncan, Israël heeft alweer gewonnen
Israël doet aan een knap staaltje morele marketing tijdens het songfestival. Geniet vooral van de waarschijnlijk fantastische finale, maar wees je wel bewust van de pinkwashing waaraan je ten prooi valt, betoogt docent en ‘Songfestivalnicht’ Ruben Wissing.

Aanraders van de redactie

De Europese verkiezingen komen eraan: dit willen de lijsttrekkers
Op 23 mei zijn de Europese verkiezingen. Wie zijn de lijsttrekkers en wat willen ze in Brussel gaan doen? Deze week stellen we ze aan u voor. We verzamelen de profielen in dit artikel.

In Rusland komt alleen The Voice Kids niet weg met stemfraude
Russische kinderen zijn slachtoffer geworden van een fenomeen waar hun ouders al langer last van hebben: stembusfraude. De uitslag van hun favoriete talentenshow, The Voice Kids, blijkt gemanipuleerd.

Grootste showbink van het wielerpeloton
Zijn flair bracht hem vooruit, op de fiets en in het zakenleven. Het fietsmaatje van Tim Krabbé figureerde in diens roman De Renner.

Ook in het theater is er geen ontkomen aan: robots
De robotisering van de samenleving roept ook bij theatermakers vragen op. Hoe verhoudt de mens zich tot de robot en hoe moeten we samenleven met intelligente machines? Daar gaan deze voorstellingen over. Special effects blijken geen vereiste om iets zinnigs te zeggen over de toekomst.

Uncanny Valley, robots in het theater. Beeld Gabriela Neeb
Uncanny Valley, robots in het theater.Beeld Gabriela Neeb

Podcast: In de nacht zijn veel mensen wakker, soms gewoon aan het werk
Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? In deze vijfdelige serie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we van neuroloog Roselyne Rijsman en helpen we je met een slaapoefening. In deze aflevering: ‘nachtzuster’ Astrid de Jong van Radio 1: ‘’In de nacht zijn niet alleen de paradijsvogels wakker, ook leuke mensen met veel kennis.’

Schoon sanitair, ik vind het ook belangrijk, maar ik vind het dan weer belangrijker wat voor stoelen er op het campingterrasje staan
Aaf zoekt een camping voor de zomervakantie. Maar niet zomaar een: overdag niet te warm, ‘s avonds niet te koel, uitzicht over de bergen, en mooie stoelen op het campingterrasje. En o ja, ook nog iets leuks voor de kinderen.

Meer over