Machtigste baas Camorra gepakt

Zestien jaar hebben de Italiaanse autoriteiten op Michele Zagaria gejaagd. Op de baas van de Casalesi, de machtigste clan van de Camorra, de Napolitaanse maffia. Maar woensdag kwam eindelijk een einde aan de zoektocht naar Capastorta (Verdraaid gezicht), zoals de bijnaam luidt van een van Italië's meest gezochte misdadigers.

AMSTERDAM - 'Jullie hebben gewonnen. De staat heeft gewonnen.' Met die woorden gaf de 53-jarige Zagaria zich over, nadat honderden Italiaanse agenten zijn geboortedorp Casapesenna, nabij Napels, waren binnengevallen en de voortvluchtige maffiabaas aantroffen in een verborgen bunker - van gewapend beton, metersdiep onder een schijnbaar onbewoond woonhuis. Direct na Zagaria's arrestatie gingen op diverse plaatsen Italianen de straat op om feest te vieren.

Zagaria stond al jaren op de lijst van meest gezochte misdadigers van Italië. Sterker nog: hij deelde de toppositie met de 49-jarige Matteo Messina Denaro, de voortvluchtige godfather van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. Zagaria werd in 2000 en 2008 bij verstek veroordeeld tot meerdere malen levenslange celstraf. Hij is schuldig bevonden aan moord, afpersing en drugssmokkel namens de Casalesi-clan.

De Casalesi kregen wereldfaam dankzij het verfilmde boek Gomorra van de Italiaanse schrijver en onderzoeksjournalist Roberto Saviano. De De 32-jarige auteur leeft al jaren ondergedoken en onder voortdurende bewaking omdat hij door de Casalesi met de dood wordt bedreigd.

De maffiaclan houdt zich vooral bezig met drugshandel, het illegaal lozen van giftig afval en corruptie in de bouwsector. Hiermee zouden de Casalesi, die hun naam danken aan thuisstad en uitvalsbasis Casal di Principe, een jaarlijkse omzet van 30 miljard euro genereren.

De Italiaanse media vermoeden dat Zagaria is verraden door een familielid of iemand in zijn maffiaclan. Opvallend aangezien bij de Casalesi - in tegenstelling tot veel andere maffiaclans - zelden spijtoptanten (pentiti) bereid blijken informatie te delen met justitie. Ook niet nadat de voorbije jaren twee andere kopstukken van de Casalesi, Antonio Iovine en Nicola Schiavone, achter de tralies waren verdwenen.

Naast de aanhouding van Zagaria werden dinsdag en woensdag nog tientallen leden van de Casalesi-clan opgepakt. Bij wat justitie 'de grootste actie tegen de Camorra in jaren' noemde, werd echter ook de aanhouding bevolen van parlementslid Nicola Cosentino, een vertrouweling van ex-premier Silvio Berlusconi.

Cosentino, die al eerder in verband werd gebracht met de Camorra en daarvoor vorig jaar als staatssecretaris van Economische Zaken moest aftreden, zou volgens justitie een essentiële schakel zijn tussen de Casalesi en de politieke macht in Rome. Zo zou Cosentino een rol hebben gespeeld bij het verkrijgen van financiering van een door de Casalesi gebouwd winkelcentrum.

Of Cosentino mag worden opgepakt, hangt af van zijn collega-parlementsleden. Die moeten nu bepalen of Cosentino zijn parlementaire onschendbaarheid wordt ontnemen.

undefined

Meer over