Macht van Koerdische clanleiders ongebroken

Een misdaadschandaal in de Oost-Turkse stad Van heeft de machtspositie van de Koerdische clanleiders in de schijnwerpers gezet. Zij lijken nog steeds de baas in het allerarmste deel van het land, dat overwegend wordt bewoond door Koerden....

Van onze buitenlandredacteur Eric Outshoorn

Op 7 juli werd de Koerd Hamit Bayram gearresteerd toen hij 40 kilo hero trachtte te verkopen aan undercoveragenten. Hij werd overgebracht naar een politiebureau. Op zichzelf niets bijzonders, de politie pakt regelmatig boeven op in de regio waar de drugshandel welig tiert.

Maar Hamit Bayram is geen gewone kleine crimineel: hij is de zoon van Mustafa Bayram, leider van een Koerdische clan die zo'n honderdduizend leden heeft. Mustafa is niet alleen parlementslid van de Republikeinse Volkspartij CHP geweeest, maar hij bezit bovendien een indrukwekkend strafblad met veroordelingen wegens moord, drugshandel en nog meer onprettigs.

Hamit bleef niet lang achter slot en grendel. Dertig bewapende clanleden kwamen verhaal halen en verdwenen met Hamit de veertig kilo hero. Officieel is ontkend dat bij die bevrijdingsactie geweld is gebruikt. Maar volgens een anonieme email die word toegeschreven aan een betrokken politieman, vielen er acht gewonden die in het geheim in een ziekenhuis zijn behandeld. Zij zouden zwijggeld hebben gekregen. De schrijver zegt dat de politie niets doet aan Hamit, maar zich richt op diegene die de cover up heeft gelekt. 'Dit is het verschrikkelijke gezicht van de driehoek geld, drugs en politiek', aldus de e-mail, die is gepubliceerd door columnist Burak Bekdil.

Mustafa Bayram zou na de arrestatie van zijn zoon het bureau van de politiecommissaris in Van zijn binnengestormd en deze de huid hebben volgescholden. Hoe hij het in zijn hoofd had gehaald Hamit op te pakken. Van daaruit belde hij zowel minister Abukaditr Aksu van Binnenlandse Zaken als minister Huseyin lik van Onderwijs (beiden van Koerdische afkomst) en bedreigde hen. Mustafa Bayram werd kort daarop aangehouden, maar even later vrijgelaten tegen een bescheiden borgsom van net geen 17 duizend euro.

Waarom hield de regerende AK-partij hem de hand boven het hoofd?, vroegen de media zich af. Hoe wist Mustafa dat Hamit was gearresteerd, het ging toch om een geheime operatie? Oppositieleider Deniz Baykal zag zijn kans schoon en beloofde een onafhankelijk onderzoek ter plaatse door zijn partij, CHP.

Weer deed de macht van de clans zich gelden. Clanleider Mikail Ilcin voormalig partijlid van Baykals CHP, maar tijdig overgestapt naar de AK-partij gaf een persconferentie in de stad Van, waar hij Baykal bedreigde. 'Bemoei je niet met Bayram, of je zult er spijt van krijgen. Dit is een waarschuwing.' Pikante bijzonderheid: Ilcin heeft een baan bij de overheid.

Meer over