Macedonië afgewezen als kandidaat-lid EU

Frankrijk heeft maandag een nieuwe uitbreidingsronde van de Europese Unie vertraagd. Op aandrang van Parijs besloten de EU-ministers Macedonië nog niet de status van kandidaat-lid van de EU te geven....

Normaal volgen de EU-landen het advies van de Europese Commissie, die er ditmaal voor pleitte Macedonië kandidaat-lid te maken als beloning voor de vorderingen die het land de afgelopen jaren heeft gemaakt. Maar vooral Frankrijk voelde daar niets voor.

‘Dat zou een positief signaal zijn voor Macedonië, maar tegelijk een signaal zijn aan de Europese publieke opinie dat wij aan een nieuwe ronde uitbreidingen beginnen’, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Douste-Blazy.

De kwestie wordt nu doorgeschoven naar de top van de Europese leiders aan het eind van deze week, maar het is zeer de vraag of die Macedonië er wel bij willen hebben. Sinds het ‘nee’ in de Franse en Nederlandse referenda zijn de lidstaten heel voorzichtig geworden inzake verdere uitbreiding.

Volgens Douste-Blazy is het logisch de kwestie voorlopig te laten rusten, zolang de periode van bezinning die de EU-leiders afkondigden na het fiasco van de referenda niet is afgerond. Dat zou betekenen dat Macedonië zeker tot juni volgend jaar moet wachten.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken erkende dat er ‘door iedereen flink op de rem wordt getrapt’. Alleen de buurlanden van Macedonië zijn volgens hem voor snelle toetreding. Macedonië mag van Bot kandidaat-lid worden, maar dat betekent niet dat de toetredingsonderhandelingen meteen beginnen. Dat kan alleen als het land voldoet aan heel specifieke eisen. Bot: ‘Het moet heel duidelijk zijn dat de politieke voorwaarden echt worden nageleefd.’

Meer over