Maatregelen na verdrinking in Sloterplas: gratis zwembandjes en grotere waarschuwingsborden

Op de stadsstranden in Amsterdam Nieuw-West worden maatregelen getroffen om meer verdrinkingen van kinderen te voorkomen. Het stadsdeel gaat op het strandje bij de Sloterplas en bij twee zwemplekken aan de Nieuwe Meer gratis zwembandjes uitdelen. Ook gaat het op grote borden duidelijker aangeven dat zwemmen daar op eigen risico is.

Op het Sloterstrand worden bloemen neergelegd en een kaars aangestoken voor het 5-jarige meisje dat daar zondag verdronk.Beeld Marcel Wogram

De maatregelen zijn een reactie op de verdrinking van een 5-jarig meisje, zondag in de Sloterplas. De moeder was haar kind op het bomvolle strand uit het oog verloren. Het meisje werd door brandweerduikers uit het water gehaald, maar overleed later in het ziekenhuis. Haar moeder had op het bord voor het Sloterstrand in heel kleine letters kunnen lezen dat er 'geen toezicht aanwezig' is.

'Dit is het hoogst haalbare voor ons om nu te doen', zegt een woordvoerder van Nieuw-West over de twee maatregelen. Stadsdelen hebben in Amsterdam geen eigen budget, waardoor ze niet zelf kunnen beslissen om professionele strandwachten in te huren. De gemeente werkt aan wetgeving voor toezicht bij openbare zwemwateren. De gemeente kan pas geld uitrekken voor veilig zwemmen in open water als die wet er is. Het college van Amsterdam wil nog niets loslaten over eventuele maatregelen voor de hele stad.

Tot de stad met nieuwe regels en geld komt, gaat Nieuw-West vier werklozen, die nu al in de buurt surveilleren, leren reddingzwemmen. Het besluit deze 'gastheren en -vrouwen' bij te scholen werd vrijdag voor de verdrinking al genomen. Na de dood van het meisje liet het stadsdeel aanvankelijk weten deze maatregel ook niet te kunnen nemen zonder toestemming van de stad. Het is nog onduidelijk bij welke temperaturen en hoeveel uur per dag zij beschikbaar moeten zijn.

Willekeur op stadsstranden

De problemen met het aanstellen van strandwachten in Nieuw-West is exemplarisch voor de willekeur rond de veiligheid op stadsstranden. Ook in Rotterdam is geen eenduidig beleid voor het bewaken van de strandjes. Zo is er bij de Rotterdamse Kralingse Plas niets geregeld, maar lopen op het stadsstrand aan de Zevenhuizerplas - als het warmer is dan 23 graden - wel strandwachten rond.

Op het strandje aan de andere kant van de Rotterdamse Zevenhuizerplas, grondgebied van de gemeente Zuidplas en in beheer van Staatsbosbeheer, was de verdrinking van een 6-jarig jongetje in 2012 geen reden toezichthouders in te schakelen. Dit gebeurde in 2008 wel op strand Blijburg, in Amsterdam-Oost, na een verdrinking.

Marjolein van Tiggelen van Nationaal Platform Zwembaden, de organisatie die zwemdiploma's afgeeft, zei eerder tegen de Volkskrant weinig heil te zien in strandwachten rond stadstranden. 'Opletten en leren zwemmen is de beste remedie tegen verdrinking.'

Lees verder

Moet toezicht op stadsstranden beter
Bij het strandje aan de Amsterdamse Sloterplas is het zwemmen op eigen risico. Maar na de verdrinking van de 5-jarig kleuter Kailana zondag dringt de vraag zich op hoe het toezicht bij stadsstranden moet worden geregeld.

Een lage Waal is een sluipmoordenaar
Door het lage waterpeil is het levensgevaarlijk om te zwemmen in de Waal. De stroming is sterker en de diepe vaargeul is dichtbij. Deze week stierven er drie personen in vijf dagen. Wat te doen?

Meer over