Maartse sneeuw: chaos in Frankrijk

Een witte deken van soms een halve meter dik heeft het leven in noord en west-Frankrijk tot staan gebracht. Treinen reden niet meer, automobilisten brachten de nacht in hun auto door, het vliegverkeer kwam bijna tot stilstand. In Normandië, Bretagne en Picardië zaten 80 duizend huishoudens zonder stroom.

PARIJS - De Thalys naar Amsterdam en Brussel en de Eurostar zijn uitgevallen en zullen pas in de loop van woensdag weer gaan rijden. Eerste minister Jean-Marc Ayrault stelde dinsdagochtend een interministeriële crisiscel in om de calamiteiten te coördineren.

Op veel plekken heeft het dinsdag zestien uur zonder ophouden gesneeuwd. Bretagne en Normandië raakten maandag al bedolven onder de sneeuw. Daar knapten op veel plaatsen de bovenleidingen voor de elektriciteit onder het gewicht van de sneeuw. Dinsdagochtend bereikte de sneeuw Parijs. Spoorwegmaatschappij SNCF raadde reizigers af per trein vanuit de randgemeenten naar de hoofdstad te komen. In de buurt van Amiens raakten drie hogesnelheidstreinen urenlang geblokkeerd in de sneeuw. De SNCF heeft beloofd onderdak te regelen voor gestrande reizigers.

Sneeuwval is in de streken langs de Noordzeekust niet heel gebruikelijk. In de Calvados bezweken de daken van tien supermarkten onder het gewicht van de sneeuw. Andere winkels hielden uit voorzorg de deuren gesloten. De bewoners van twee departementen in het westen werden opgeroepen binnen te blijven. De stad Cherbourg was lange tijd over de weg niet bereikbaar. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken raakten zo'n 2.200 automobilisten 's nachts ingesneeuwd op de weg. Veel gemeenten zetten voor hen bedden klaar in een gemeenschapscentrum. In de meeste noordelijke departementen gold een rijverbod voor vrachtwagens tot tien uur dinsdagavond.

De scholen bleven in noord-Frankrijk gesloten. In Saint-Brieux in Bretagne werd een dakloze gevonden die was doodgevroren. Parijs opende 208 extra plekken om de daklozen op te vangen zolang het koud blijft. Valérie Pecresse, minister onder Sarkozy, vindt dat de regering zwaar tekortschiet. Ze wil een onderzoek naar de manier waarop de overheid zich op de koudegolf heeft voorbereid. 'Dit is na januari de tweede keer dat de regering tekortschiet in de sneeuwbestrijding.'

Ook het vliegverkeer ondervond veel hinder. De vliegvelden van Lille en Beauvais, waar vandaan veel lowcost-vluchten vertrekken, werden gesloten. Op Orly en le Bourget, de grote vliegvelden bij Parijs, werd een kwart van de vluchten geannuleerd.

Op Orly raakte een toestel van Tunisair bij de landing van de baan af. Daarbij vielen overigens geen gewonden. Ook de veerboten naar Engeland voeren niet of met vertraging.

Facebookpagina

In Normandië hadden reizigers baat bij de Facebookpagina Entraide Neige (Hulp in de sneeuw), een initiatief van de zussen Stéphanie en Emmanuelle Duhamel uit Yvetot.

Mensen konden er aangeven waar ze gestrand waren, waar een gemeenschapsruimte was geopend om reizigers te ontvangen of hoe de wegen er aan toe zijn. 'Zo konden we een jonge moeder helpen die met haar baby was ingesneeuwd', vertelde Emmanuelle Duhamel.

Volgens het Franse weerbureau Méteo France is sneeuwval in maart niet uitzonderlijk, maar komt het in deze kwantiteit zelden voor.

Ook Zuid-Engeland, België en Duitsland hadden last van de winterse omstandigheden. In Zuid-Engeland raakten automobilisten ingesneeuwd, in Duitsland werd het vliegveld van Frankfurt een paar uur gesloten. België kreeg in de ochtendspits te maken met 1.600 kilometer file.

In Nederland vooral hinder in het zuiden

In Nederland hadden vooral de zuidelijke provincies dinsdag last van het winterweer. In grote delen van Limburg en in het zuidoosten van Brabant sneeuwde het urenlang. De winterse omstandigheden leidden tot veel hinder voor het verkeer, onder meer rond Eindhoven. Op de A2 richting Maastricht ontstond een file van bijna 25 kilometer lang.

De files hinderden de strooiwagens en sneeuwschuivers van Rijkswaterstaat. Op verschillende plaatsen deden zich slippartijen voor, met voornamelijk blikschade tot gevolg. Tussen maandagavond en dinsdagmiddag gold waarschuwingscode oranje voor extreem weer in Limburg en het zuidoosten van Brabant. In Limburg lag plaatselijk een sneeuwdek van meer dan 10 centimeter. De wind veroorzaakte sneeuwduinen tot wel een meter hoog.

De Nederlandse Spoorwegen reden in het zuiden een winterdienstregeling, om verstoringen elders te voorkomen. Vandaag belooft een koude, maar minder extreme dag te worden. De ANWB verwacht een normale ochtendspits.

undefined

Meer over