Maandag 31 augustus: Dit is vandaag belangrijk

Het is echt, echt voorbij, de zomervakantie: het academisch jaar wordt geopend en alle scholieren gaan weer naar school. Maar niet voordat we even stilstaan bij het afgelopen sportweekend, een overzicht geven van het laatste nieuws en de nieuwsagenda. Dit is vandaag belangrijk.

Pieter Sabel
Wateroverlast in Sint Philipsland vandaag. Beeld anp
Wateroverlast in Sint Philipsland vandaag.Beeld anp

Terwijl u sliep...

...barstte er noodweer los boven Nederland. Dat leidde even tot code oranje. Die trok het KNMI weer in, maar het noodweer is nog niet voorbij.

...deed een van de Thalys-helden zijn verhaal in de Franse krant Le Figaro. 'Ik dacht: hij schiet me dood'

...overleed regisseur Wes Craven, bekend van horrorklassiekers als A Nightmare on Elm Street en Scream, op 76-jarige leeftijd in Los Angeles aan de gevolgen van hersenkanker.

...haalde de Universiteit van Texas in Austin een standbeeld van de Amerikaanse president Jefferson Davis weg. Het beeld stond op een prominente plaats op de campus en zou, net als andere symbolen van de Confederatie, symbool staan voor racisme en discriminatie.

...werd bekend dat politieagenten en marechaussees zullen gaan patrouilleren in internationale treinen. Ook op de perrons zal de bewaking worden verscherpt.

Regisseur Wes Craven. Beeld reuters
Regisseur Wes Craven.Beeld reuters

Straks in het nieuws

09.00 uur
De zaak tegen 44 Feyenoord-hooligans begint in Rotterdam. Ze worden verdacht van relschoppen en het beschadigen van een historische fontein in Rome in februari, voorafgaand aan een wedstrijd van AS Roma. Het gaat om een regiezitting.

Het vierdaagse proces tegen een cocaïnebende gaat van start in de rechtbank op Schiphol. De bende zou via de luchthaven drugs hebben kunnen importeren met hulp van de marechaussee.

13.45
De Universiteit Twente is de eerste universiteit die het academisch jaar opent. Later vanmiddag volgen de overige universiteiten. In Enschede houdt architect Rem Koolhaas een lezing.

Koning Willem-Alexander opent het hogeschooljaar op de Haagse Hogeschool in Den Haag.

Ook voor alle scholieren is de zomervakantie echt voorbij. Leerlingen uit de laatste regio, het zuiden, gaan dan weer naar school.

Ook vandaag
EU-commissarissen Frans Timmermans en Dimitris Avramopoulos zijn in Calais om daar de Franse premier Valls te ontmoeten. Ze praten over de migrantencrisis.

De hoogste berg in Noord-Amerika krijgt een andere naam. De Amerikaanse regering doopt Mount McKinley om tot Denali, de oorspronkelijke naam van de ruim 6 kilometer hoge berg.

Kiki Bertens komt in actie op de US Open. De Nederlandse neemt het op tegen de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni, de nummer 48 van de wereld.

Dafne Schippers wordt op Schiphol gehuldigd door Ellen van Langen, bestuurslid van de Atletiekunie en olympisch kampioene in 1992. Schippers behaalde twee medailles: goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter.

En het weer? Opnieuw kans op pittige buien, al gaat landinwaards overdag de zon nog wel even schijnen. Het hele weerbericht staat hier.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Mustreads

Wat een sportweekend was het. Het begon vrijdagmiddag, met een gouden medaille voor Dafne Schippers die we nu alvast wel historisch mogen noemen. Iedereen wil sindsdien iets van haar, en dat heeft ze er graag voor over. 'Dit zijn logische prestaties. Nou ja, 21,63 is misschien niet helemaal logisch, maar het is ook niet wereldvreemd dat ik dat loop. En misschien nog sneller ga.' (+)

Zaterdag wonnen de hockeymannen na lange tijd weer eens een echte prijs: Duitsland werd met 6-1 van het veld gespeeld tijdens de finale van het Europees Kampioenschap. 'Als je zolang niks wint en je krijgt veel kritiek omdat je telkens tweede of derde wordt, komen bij een eerste plaats veel emoties los.' (+)

De vrouwen strandden uiteindelijk in de finale tegen Engeland. Ze verloren op shoot outs, nadat ze een voorsprong van 2-0 tegen Engeland uit handen hadden gegeven. (+)

En dan Tom Dumoulin. Wanneer zag u voor het laatst een Nederlander tegen een steile berg op demarreren, een van de favorieten (en Tourwinnaar) in de laatste meters verschalken en zo een etappe winnen in een grote wielerronde, en meteen maar de leiderstrui overnemen? Precies. Een ongeëvenaarde greep naar de macht. (+)

Tom Dumoulin rijdt Christopher Froome voorbij en wint de negende etappe van de Ronde van Spanje. Beeld epa
Tom Dumoulin rijdt Christopher Froome voorbij en wint de negende etappe van de Ronde van Spanje.Beeld epa
Schippers loopt naar goud op de 200 meter, vrijdag in Peking. Beeld getty
Schippers loopt naar goud op de 200 meter, vrijdag in Peking.Beeld getty

Weer krijgen jonge asielzoekers een gezicht - en de nationale sympathie. Vrijdag werden Márcia en Gláucio Ventura Tiago met hun ouders van hun bed gelicht in de opvang in Gilze-Rijen. Het Angolese gezin, al 15 jaar in Nederland, wacht in een detentie-centrum in Zeist op uitzetting. Waarom blijven de schrijnende gevallen volgen? (+)

En de Amerikaanse journalist Bryan Christy zette nepslagtanden met gps-zenders in om de illegale ivoorhandel in Centraal-Afrika in kaart te brengen. Het bracht hem op het spoor van de beruchte krijgsheer Joseph Kony. 'President Bashir van Soedan steunt twee gewapende groepen die zich schuldig maken aan grootschalige stroperij en gruwelijk geweld.' (+)

Container met 4 ton ivoor, geconfisqueerd in Togo. Beeld Brent Stirton
Container met 4 ton ivoor, geconfisqueerd in Togo.Beeld Brent Stirton

Populair op Volkskrant.nl

Weerdiensten waarschuwen voor gevaarlijk weer

IS arresteert zeventig mensen na zeldzaam protest

Linkse Sanders loopt in op Hillary Clinton in Iowa

Dullaert: 'Uitzetting Glaucio (13) naar Angola onacceptabel'

Britse neuroloog en schrijver Oliver Sacks (82) overleden

Syrische kinderen verdwijnen uit ziekenhuis Oostenrijk

Schrijver en neuroloog Oliver Sacks. Beeld getty
Schrijver en neuroloog Oliver Sacks.Beeld getty

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Klik hier.

De cartoon van Bas van der Schot van vandaag. Beeld Bas van der Schot
De cartoon van Bas van der Schot van vandaag.Beeld Bas van der Schot
Meer over