Maandag 13 juli: dit is vandaag belangrijk

Nachtelijke onderhandelingen over Griekenland en zowel Angela Merkel als Alexis Tsipras staan voor een loodzware taak. De ontknoping van het Griekse drama is gearriveerd. En verder in dit ochtendoverzicht: een bizar ongeval, het nieuwste boek van Harper Lee, en meer.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Terwijl u sliep...

... waren de regeringsleiders van de eurolanden de hele nacht bijeen om te beslissen over nieuwe financiële steun voor Griekenland. Er zou inmiddels overeenstemming zijn over de eindtekst van de onderhandelingen.

... werd bekend dat Nintendo-topman Satoru Iwata, onder andere verantwoordelijk voor het succes van de Nintendo Wii en mede bekend van de Nintendo Direct-presentaties, zaterdag is overleden aan kanker.

... heeft Islamitische Staat (IS) laten weten dat IS-leider in Afghanistan Hafiz Saeed niet is gedood bij een drone-aanval, zoals de Afghaanse inlichtingendienst zaterdag had gemeld.

... vielen er zeker 35 doden bij meerdere aanslagen in Bagdad.

... deed de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in een toespraak opnieuw een felle uitspraak over Mexicaanse immigranten. Hij zei dat 'dit mensen zijn, die we niet in ons land willen'.

Journalisten wachten op het einde van de Eurotop. Beeld epa
Journalisten wachten op het einde van de Eurotop.Beeld epa
Satoru Iwata Beeld reuters
Satoru IwataBeeld reuters

Vandaag in het nieuws

15.00 uur (onder voorbehoud)
De eurogroep komt bij elkaar om een nieuwe voorzitter te kiezen. Minister Jeroen Dijsselbloem is in de running voor een tweede termijn, en maakt een goede kans.

Zeven verdachten van de rellen van begin juli in de Haagse Schilderswijk moeten maandag voor de snelrechter verschijnen. Het gaat om zes
mannen uit Den Haag en één uit Naaldwijk.

In de Tour de France heeft men vandaag een rustdag.

Jeroen Dijsselbloem Beeld belga
Jeroen DijsselbloemBeeld belga
Een busje van de Mobiele Eenheid (ME) rijdt door de Haagse Schilderswijk. Ongeveer honderd mensen werden begin deze maand gearresteerd omdat een samenscholingsverbod gold, nadat drie dagen op rij rellen waren uitgebroken. Beeld anp
Een busje van de Mobiele Eenheid (ME) rijdt door de Haagse Schilderswijk. Ongeveer honderd mensen werden begin deze maand gearresteerd omdat een samenscholingsverbod gold, nadat drie dagen op rij rellen waren uitgebroken.Beeld anp

Mustreads

Sinds het Griekse OXI (Nee) is Merkel strenger dan ze ooit was tegen de Grieken. Streng, maar toch nog steeds afwachtend, eeuwig afwachtend - een eigenschap waarom Merkel zowel wordt geprezen als vervloekt. Ze weet dat haar lot verbonden is met dat van hen. Een analyse van het krachtenveld waarin ze moet opereren: is een onoverzichtelijk geheel van deels tegenstrijdige binnen- en buitenlandse belangen die ze onmogelijk allemaal tegelijk kan dienen. (+)

Ook de Griekse premier Tsipras staat voor een loodzware taak. De Grieken zeiden nee tegen nieuwe bezuinigingen, maar willen toch wel graag de euro houden. Het is aan hem om dat voor elkaar te krijgen. Maar als het Tsipras lukt een Grieks vertrek uit de euro te voorkomen, dreigt zijn regering het loodje te leggen. Welke mogelijkheden heeft hij? (+)

Alsof het de nationale goudvoorraad is, zo ver gaat de geheimzinnigheid en zo streng zijn de veiligheidsmaatregelen waarmee Amerika zich voorbereidt op morgen. De Grote Dag waarop eindelijk na 55 jaar wachten het tweede boek van de inmiddels 89-jarige schrijfster Harper Lee verschijnt. (+)

Angela Merkel Beeld reuters
Angela MerkelBeeld reuters

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

De nieuwe Harper Lee Beeld ap
De nieuwe Harper LeeBeeld ap

Voor bij de koffieautomaat

Een bizar ongeval, afgelopen weekeinde. Een 19-jarige man uit het Zuid-Hollandse De Lier lag zaterdagochtend samen met een vriend te slapen in de laadbak van een pick-up truck toen een andere vriend met het voertuig ging crossen. Onderweg werden beide slapende mannen tegelijkertijd uit de auto geslingerd, met ernstige verwondingen tot gevolg. De 19-jarige man overleefde het niet. (+)

'Ik vind het ongelooflijk dat die verhalen worden verspreid. Vooral door Teun - ik dacht dat we in hetzelfde kamp zaten. Wat hij schrijft klopt gewoon niet en dat vind ik niet netjes.' Quirijn Bolle van Marqt kruist de degens met journalist Teun van de Keuken, die twee kritische columns schreef over de biologische supermarkt. Verkoopt Bolle holle frasen of was Van de Keuken niet netjes in zijn stukken? (+)

Het weer: het is deze week tamelijk wisselvallig. Eerst hebben we te maken met een frontale zone met wolken en soms regen. Dit gebied blijft ook morgen boven Nederland hangen.

null Beeld anp
Beeld anp

Meest gelezen

1. Live - Eurotop na nacht doorhalen nog altijd bezig

2. Rusland overweegt steun aan Griekenland

3. Drugsbaas ontsnapt via tunnel uit zwaarbewaakte gevangenis

4. Slapende jongen uit pick-up geslingerd en overleden

5. Alvast tien artikelen uit de krant van morgen

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend rond 08.00 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over