Maandag 13 april: dit is vandaag belangrijk

De kogel is eindelijk door de kerk: Hillary Clinton heeft zich kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Gaat het haar deze keer wél lukken? Daarnaast eisen meer dan honderd docenten van de UvA eisen het aftreden College van Bestuur. En worden we slimmer van een kauwgompje? In een paar minuten bent u weer bij.

Hillary Clinton en Barack Obama tijdens de campagne in 2008Beeld anp

Terwijl u sliep...

...maakte Hillary Clinton eindelijk bekend opnieuw een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap. Gaat het haar deze keer wél lukken? Een analyse van Amerika-correspondent Arie Elshout: 'Een vrouw van staal, vriendin van Wall Street'. (+)

...schreven meer dan honderd hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam een open brief aan het College van Bestuur: 'Wordt het niet tijd voor een nieuw College van Bestuur dat met schone lei, onbezoedeld door het verleden, daadwerkelijk kan beginnen met het zo broodnodige vernieuwingsproces?'

...publiceerde VN-kinderrechtenorganisatie Unicef dat zeker 800 duizend kinderen in Nigeria op de vlucht zijn voor terreurgroep Boko Haram.

...ontplofte een bom bij het hek van de Marokkaanse ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli.

...won regisseur Ivo van Hove de prestigieuze Oliver Award voor beste regisseur, beste acteur en beste bewerking voor zijn Londense hitproductie A View from the Bridge.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

9:00
Ontruiming van de zogeheten Vluchtgarage in Amsterdam Zuidoost, die gekraakt werd door uitgeprocedeerde asielzoekers.

15:00
Rechtbank in het Turkse Diyarbakir doet uitspraak in het proces tegen de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. Ze keerde terug naar Turkije om daar berecht te worden. Een interview: 'Natuurlijk ga ik terug naar Turkije, mijn leven is dáár'. (+)

18:00
Toespraak Geert Wilders op een Pegida-demonstratie in het Duitse Dresden. Linkse activisten willen het optreden van de 'Rechtspopulist' en 'Islamfeind' blokkeren.

20:30
WK IJshockey: Nederland - Litouwen. Een Nederlands team met opvallend veel spelers van eigen bodem. Wat betekent dat voor de kansen van de nationale ploeg? (+)

Bewoners van de Vluchtgarage verhuizen hun spullenBeeld anp

Mustreads

- De actievoerende UvA-studenten hebben in ieder geval één succes geboekt: de discussie over de organisatie van het hoger onderwijs is aangezwengeld. Nu nog concrete resultaten. Lees hier de analyse (+).

- Officieel is de Russische orthodoxe kerk 'volledig apolitiek'. Toch is juist dit oude antiwesterse bastion van grote waarde voor de binnenlandse steun voor president Poetin. Geen wonder dat Oekraïne ook als kerkprovincie afvallig wordt genoemd. (+)

- Was het een domme fout of een samenzwering? In 2010 verongelukte het toestel met de Poolse president Kaczynski in Smolensk. Zijn broer en aanhangers blijven geloven in opzet. Correspondent Jan Hunin bezocht de herdenkingsdienst vijf jaar na het ongeluk. (+)

- Columniste Sheila Sitalsing over de armoedebestrijding in Brazilië: 'Het is gruwelijk duur. Het is uitstekend besteed geld. Dankzij politieke wil.' (+)

Patriarch Kirill geeft Poetin zondag het licht in Moskou.Beeld AP

Bij de koffieautomaat

Het moest de kroon op de carrière worden van Sir Bradley Wiggins, maar het werd de overwinning van een Duitse krachtpatser: John Degenkolb won een zonovergoten Parijs-Roubaix.

Joris Luyendijk in hetzelfde rijtje als Erasmus en Spinoza. Is dat niet wat veel eer? Directeur Bert Looper van het Friese cultuurcentrum Tresoar doet het gewoon. Luyendijk voltooide gisteren in Leeuwarden zijn triomftocht met zijn bestseller over het perverse politieke systeem. (+)

Er doen verhalen de ronde over de effecten van kauwgom kauwen op onze prestaties. De concentratie zou verbeteren, de stress zou afnemen en de alertheid toe. Wat is daarvan waar? Worden we slimmer met een kauwgompje? (+)

John DegennkolbBeeld anp
Beeld Bas van der Schot

Iedere ochtend op mobiel?

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over