Maak van de Noot een Bal

Kruidnotengehaktballen in retrostijl,
4 personen

LOETHE OLTHUIS

ca. 25 g boter

1 kleine ui, gesnipperd

500 g (biologisch) rundergehakt

3 eetl. tomatenpuree (ca. 1 blikje)

1 ei, losgeklopt

3 eetl. melk

2 vleesbouillonblokjes

4-5 eetl. verkruimelde kruidnoten

zout, versgemalen peper

Het was eind augustus en voor het eerst deze zomer scheen de zon volop. Het kwik raakte 25 graden, zomerjurken kwamen uit de kast en mijn dorps-Spar legde de eerste kruidnoten in de schappen. Waarom? Dat weten alleen Onze Lieve Heer en de kruidnotenfabrikanten. Maar één ding is zeker: op 5 december komen de kruidnoten m'n neus uit.

Maar gelukkig weten twee hippe dames, Marije Sietsma en Karin Sitalsing, raad. Bijgestaan door een eveneens vrouwelijk fotografie-en-vormgevingsteam creëerden ze het briljante kookboek Koken met kruidnoten, maak van de noot een deugd, uitgegeven bij Loopvis en te koop voor het luttele bedrag van 17,95 euro. Een snoepje van een boek, waarvan de pagina's niet alleen bevolkt worden door de bevallige dames in perfecte jaren vijftigstijl, maar ook door geweldige recepten, die variëren van kruidnootpannenkoekjes om je geliefde bij het ontbijt mee te verrassen tot een kruidnoten-ree-hachee van Michelinsterkok Dick Soek van Het Schathoes in Leens.

Maar nog even over kruidnoten en pepernoten. Want hoewel ze nu speciaal worden gebakken, waren beide 'nootjes' oorspronkelijk restproducten. En verschillend. Kruidnoten werden gemaakt van overgebleven speculaasdeeg en pepernoten van restjes taaitaaideeg. Kruidnoten kan ieder kind bakken, maar pepernoten zijn lastig, al staat er zelfs een recept voor 'oerpepernoten', van culinair journalist Lizet Kruyff in het boek.

Enne... is dat nou lekker, hartig met kruidnoten? Bij veel vlees kan iets zoets geen kwaad: zoals bij deze kruidnotengehaktballen. Fruit de uisnippers lichtbruin in een lepel hete boter. Laat afkoelen en meng de ui met het gehakt, twee eetlepels tomatenpuree, ei, melk, een verkruimeld bouillonblokje en vier eetlepels kruidnotenkruim. Zet het mengsel een half uurtje in de koelkast en draai er vier gehaktballen van. Verhit de rest van de boter in een braadpan en bak de ballen rondom bruin. Voeg water toe tot ze half onder staan, voeg het tweede bouillonblokje, een eetlepel tomatenpuree en nog ¿ tot 1 eetlepel kruidnotenkruim toe en sudder de ballen in een half uurtje gaar, draai ze regelmatig. Haal ze uit de pan, roer de jus goed door en maak op smaak af met zout en peper. Eet met aardappelpuree en gestoofde spitskool.

undefined

Meer over