Weblog

Maak kennis met de repats: Abena Pokuaa, ontwerpster met eigen modelijn

De exclusieve kleding van Ohema-Ohene liep lekker in Londen, maar voor de echte kick ging Abena Pokuua terug naar Accra.

Abena Pokuua,ontwerpster en eigenaresse van de kledinglijn Ohema-Ohene. Beeld O-O
Abena Pokuua,ontwerpster en eigenaresse van de kledinglijn Ohema-Ohene.Beeld O-O

In Accra hoef je niet ver te zoeken naar expats. Ze zijn overal. Een boutique met ontwerperskleding, geïnspireerd door in Ghana populaire batiklappen van het Nederlandse bedrijf Vlisco en Afrikaanse navolgers, blijkt de zaak van een bekende modeontwerpster uit de Londense wijk Brixton: Abena Pokuaa.

Haar merk Ohema-Ohene doet het goed in Londen, toch trok 'thuis', zegt ze. 'Ik dacht: ik kan in Londen zo nog een hele tijd doorgaan, maar dan zit ik tussen al die andere leuke ontwerpers in de stad. In Ghana kan ik misschien echt het verschil maken. Ik kan mijn volk helpen aan banen en vaardigheden. En er is hier zo'n behoefte én gebrek aan mooie kleding van hoge kwaliteit.'

De praktijk is weerbarstig, het is nog lastig om Ghanezen op te leiden tot excellente naaiers. 'Maar dat maakt het ook bevredigend.' Ze heeft een onderkomen voor haar winkeltje gevonden bij de galerie van de Nubuke Foundation, een kunstenaarscollectief. Het ligt niet aan een drukke winkelstraat, zoals haar winkel in Brixton, maar toch verkoopt ze net iets meer.

'In Londen heb je veel inloop, dat is leuk, maar de meeste passanten kopen niet. Als een Ghanese hier binnen komt en zich laat aankleden met mijn jurken en jassen, dan koopt ze altijd wat.'

Meer over