'Maak Hillary Clinton vicepresident van de Verenigde Staten'

De gedachte waart al geruime tijd rond op Amerikaanse blogs en werd krachtig ontkend door hoofdrolspelers Hillary Clinton en Barack Obama zelf: Hillary Clinton die als kandidaat voor het vicepresidentschap samen met Obama de strijd tegen de Republikeinen aangaat. Maar de invloedrijke columnist (en oud-hoofdredacteur) van de New York Times Bill Keller wakkert het vuurtje in zijn krant weer aan; Clinton is in zijn ogen de ideale kandidaat om de plaats van Joe Biden in te nemen.

Hillary Clinton en Barack Obama Beeld reuters
Hillary Clinton en Barack ObamaBeeld reuters

Er spreekt veel in het voordeel van Clinton, meent Keller. Ze heeft het 'uithoudingsvermogen van een olympiër, haar e.q. is gelijk aan haar i.q., en ze heeft het politieke instinct van een Clinton'. Bovendien is ze al tien jaar op rij de meest bewonderde vrouw in de Verenigde staten, nog voor Oprah, Michelle Obama, Sarah Palin en Condoleezza Rice. Fouten in het Amerikaanse buitenlandbeleid stralen niet op haar af, maar op president Obama.

Keller noemt drie belangrijke argumenten om de mogelijkheid van Clinton als vicepresident serieus te nemen: 'Eén: het garandeert meer dan wat de democraten ook kunnen doen de herverkiezing van Obama. Twee: het verbetert de kansen dat hij volgend jaar januari geen vleugellamme president met een muurvast congres is, maar een herboren president met een mandaat en een Congres dat mogelijk iets meer zal blijken mee te werken. Drie: het maakt Hillary de duidelijke troonopvolger in 2016.'

Volgens Keller kan een 'ticket' van Obama-Clinton opnieuw de vrouwen voor de democraten winnen, en zouden ook senatoren en gedelegeerden in het Huis van Afgevaardigden kunnen profiteren.

Problemen
Er zijn wel wat problemen, erkent ook Keller. Zo zal het wantrouwen tussen de Obama's en Clintons moeten worden weggenomen en zal een eervolle oplossing voor Joe Biden, de huidige vicepresident moeten worden gevonden. Het scenario dat de oud-hoofdredacteur schetst: Hillary treedt in de late winter, vroege lente terug om uit te rusten en een boek te schrijven. De president voegt Buitenlandse Zaken toe aan de portefeuille van Biden toe, 'wat hem de machtigste vicepresident uit de geschiedenis van de Verenigde Staten maakt'. In september 'slikt Obama zijn niet geringe trots in' en vraagt Clinton zijn kandidaat-vicepresident te worden. Biden blijft dan minister van Buitenlandse Zaken.

De kans dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren, is, geeft ook Keller toe, uiterst klein. In oktober vorig jaar ontkende Clinton een dergelijk scenario nog in alle toonaarden.

Meer over