Maagdenhuisbezetters: woensdag nationale actiedag

De studenten en docenten die het Maagdenhuis bezetten, hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag. Op universiteiten in het hele land zal worden gedemonstreerd voor democratisering van de universiteit en tegen het rendementsdenken. 'We beleven een academische lente', zei Jarmo Berkhout (22), student filosofie en een van de initiatiefnemers van de actiegroep Humanities Rally, zondagmiddag in het Maagdenhuis.

Willem van Ewijk
Studenten in het Maagdenhuis, vorige week. Beeld anp
Studenten in het Maagdenhuis, vorige week.Beeld anp

Uit universiteitssteden als Delft en Groningen klonk eerder al steun voor de bezetters van het Maagdenhuis. Met de nationale actiedag worden de protesten aan de Universiteit van Amsterdam landelijk uitgerold. Het besluit werd vanmiddag genomen op een zogenoemde nationale vergadering, die studenten uit verscheidene universiteitssteden bijeenbracht. Naast studenten van de UvA, de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam waren er sprekers uit Groningen, Utrecht, Leiden, Rotterdam, Wageningen en Nijmegen.

Er komt mogelijk ook een docentenstaking. Docenten van de UvA en de VU bespreken donderdag met vertegenwoordigers van de vakbonden plannen om in actie te komen tegen het toenemende aantal flexcontracten. 'We zijn geïnspireerd door het studentenprotest, het is de motor die onze acties in gang zet', zei docent wiskunde en statistiek Brian Droop. Hans Lammers, lid van het Ledenparlement van de FNV wil dat het FNV geld uit de stakingskas beschikbaar stelt om aan de stakende docenten uit te keren. Lammers dient hierover vrijdag een motie in bij het Ledenparlement.

'Toe-eigening'

De bezetting van het Maagdenhuis gaat morgen haar zesde dag in. Studenten bezetten eerder twaalf dagen lang het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen. Na een kort geding kwam het toen tot een ontruiming. Dit keer zal het zo'n vaart niet lopen, zegt student Jarmo Berkhout. 'De strategie is anders. De deuren staan open en alle publiek is welkom.' Studenten spreken consequent van appropriation, toewijzing, in plaats van bezetting.

'We zitten hier niemand in de weg', zegt Jaap Oosterwijk (24) de student politicologie die in het Maagdenhuis veel vergaderingen voorzit. Morgen wordt besproken of medewerkers van de universiteit voor het eerst sinds de bezetting weer in het Maagdenhuis aan het werk kunnen. De mediagenieke financieel geograaf Ewald Engelen zal er morgenavond een lezing geven. Ook komt er een delegatie van de vluchtgarage langs. Volgens Oosterwijk spreken de acties een breed publiek aan, waardoor het moeilijker zal zijn om tot ontruiming over te gaan.

Studenten behangen de centrale hal met spandoeken tijdens de bezetting van het Maagdenhuis. Beeld anp
Studenten behangen de centrale hal met spandoeken tijdens de bezetting van het Maagdenhuis.Beeld anp
Meer over