Luxemburg wint paviljoenprijs op Biënnale

De Gouden Leeuw voor beste nationale bijdrage aan de Biënnale van Venetië is dit jaar uitgereikt aan het Luxemburgse paviljoen, met een geluid- en filminstallatie van de kunstenaar-celliste Su-Mei Tse....

De prijs voor het Luxemburgse paviljoen dat niet staat op de Giardini, het hoofdterrein van de Biënnale, maar in de binnenstad van Venetië, heeft de discussie losgemaakt over de 'noodzaak van grootschalige nationale paviljoens', zoals de jury in haar rapport schreef.

'Doodzonde', vindt Gitta Luiten, directeur van de Mondriaan Stichting en opdrachtgever van de Nederlandse inzending, dat de prijs ook dit jaar niet naar Nederland is gegaan. Vooraf had Luiten daar min op meer op gerekend. De expositie in het Rietveldpaviljoen met werk van Erik van Lieshout, Carlos Amorales, Alicia Framis, Jeanne van Heeswijk en Meschac Gaba kreeg volgens Luiten lovende woorden van enkele juryleden. Luiten: 'Met of zonder prijs blijft het een goede presentatie'.

De Gouden Leeuw voor de beste bijdrage aan de internationale tentoonstelling Dreams and Conflicts, van de Italiaanse hoofdcurator Francesco Bonami, ging naar het Zwitserse kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss.

Meer over