Luxe positie hockeyers went langzaam

Gekscherend riepen de Nederlandse hockeyers dat er deze week nog wel een poulewedstrijdje verloren moest worden. Want niet eerder in de 20-jarige historie van de Champions Trophy won een land ongeslagen de titel....

TYNKE LANDSMEER

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

LAHORE

Het zijn de practical jokes van een elftal dat zich onoverwinnelijk weet, zeker bij deze Champions Trophy in Lahore. Van een team bovendien, dat bezig is om alle records uit de boeken te schrijven. Nog steeds wat onwennig wordt echter met die luxe positie omgesprongen. Soms vol overtuiging, soms veel te verlegen.

Zo werd de Koreaanse hockeyploeg, die zevende werd bij het WK maar door het afzeggen van Engeland toch mocht deelnemen, dinsdag met te veel respect tegemoet getreden. Gezien de resultaten van de Aziaten begin deze week was dat misschien niet geheel onterecht, maar - na een overtuigende tweede helft - wel onnodig. Aan één opleving had het team van bondscoach Roelant Oltmans voldoende om de razendsnelle Koreaanse aanval tot zwijgen te brengen.

Reserve-aanvaller Piet Hein Geeris sleepte zijn team in die periode over het dode punt heen. Al na vijf minuten werd hij in het veld gebracht ten koste van Jaap Derk Buma, die volgens Oltmans zijn opdracht niet naar behoren uitvoerde. Geeris gaf het duwtje dat nodig was om de Koreanen met een ruime zege van 5-0 op de knieën te dwingen.

Met twee treffers maakte hij bovendien zijn faam als topscorer van de nationale competitie (vorig seizoen bij Den Bosch) waar. Het leverde hem in januari, na een afwezigheid van twee jaar, weer een plaats in Oltmans' keurkorps op. Die plek stond hij ook na een mager WK (zonder doelpunten) niet meer af.

'Ik was al wel overtuigd van mezelf, maar ik moest anderen nog van mijn kunnen overtuigen', zei hij na afloop. Vooral zijn tweede doelpunt was bijzonder fraai. Omringd door een legertje Koreanen dreigde hij te schieten, hield even in, en schoot de bal vervolgens toch langs de Koreaanse doelman.

Daarmee was de ban van een stroef begin volledig gebroken. Te afwachtend werden de hockeyers in het eerste half uur teruggedrongen op de eigen helft, waardoor met name Kang Keon Wook regelmatig gevaarlijk voor het Nederlandse doel opdook. Het was aan de oplettende doelman Jansen te danken, dat Korea in die periode niet op voorsprong kwam.

Vijf minuten voor rust had Nederland verrassend de score geopend. Geeris profiteerde van een kluts in de cirkel, kreeg de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten, en kon de bal in een leeg doel schuiven.

Het allermooiste doelpunt viel niettemin in de laatste minuut, toen Marten Eikelboom met een imponerende solo twee man en de keeper omspeelde en de bal vervolgens vanuit de lange hoek inschoot. Toen was de weerstand bij de Koreanen echter al geheel gebroken. Oltmans: 'Het was een wereldgoal, maar die maak je niet op 0-0.'

De Nooijer en Van Wijk waren de aanvoerder van Amsterdam voorgegaan. In de 48ste minuut maakte Remco van Wijk uit een strafcorner het vierde doelpunt. Specialist Bram Lomans zat in die periode met een gekwetste enkel op de bank, maar moest in de eindfase van het duel toch weer opdraven toen ook Erik Jazet zich aan zijn enkel blesseerde.

Drie minuten daarvoor had De Nooijer zijn eerste doelpunt van het toernooi aangetekend, en ook die treffer mocht zonder aarzelen aan het rijtje wonderschone treffers worden toegevoegd. De manager van het Koreaanse team, Kim Sang Ryul, reageerde gelaten op de afstraffing en complimenteerde de ploeg met het 'intelligente' spel.

'Tactisch heeft dit team heel goed gespeeld, wij hebben ons eigen snelle spel niet kunnen uitvoeren', zei hij. 'Ik zie voor ons nog steeds kansen op een plaats in de finale, want de meeste teams zijn zwakker dan bij het WK.' Over de hoofdprijs maakte hij zich weinig illusies. 'Nederland is op dit moment niet te verslaan.'

Meer over