Column

Lustverhogende muziek voor het neuken heeft iets treurigs

Muziek om in de juiste stemming te komen? Dacht het niet.

Zanger George Michael Beeld anp
Zanger George MichaelBeeld anp

Ik lees zojuist dat op Spotify een seksplaylist door een half miljoen mensen wordt gevolgd. Ik ben meteen gaan kijken wat er zoal op stond en alleen al de titellijst is een feest. Cold Hard Love, Solo Ride, Grindin' en If You Let Me. In het artikel staat dat de lijst overal ter wereld wordt gedraaid om in de sfeer te komen. Ik heb een paar tracks geluisterd en het voelt nu alsof iemand mij een ijzeren kuisheidsgordel heeft omgesnoerd, zes sloten heeft dichtgedraaid en alle sleuteltjes heeft ingeslikt. Geil vind ik het niet.

Het is voornamelijk gelispel van mannen die ervan dromen thuis te komen in hun huis met zestien badkamers, waarna ze lekker een nacht smooth gaan riden en moven op een paar ballontieten naar keuze. Het is allemaal niet erg volks. Er wordt nog weinig woest geneukt op de klassieker Wie heeft er zeepsop in de pruimenpap gedaan. Er valt nooit meer eens iemand dronken door een bed tijdens het liedje Mien, waar is mijn feestneus?

Het is allemaal onomkeerbaar en daar leg ik mij bij neer, maar het is wel wennen dat er een generatie opgroeit die ligt te bewegen op de nieuwe single van Slick Henderson, het zachtjes gefluisterde Bitchass Lover. Het maakt mijn gedoe van jaren geleden allemaal zo vreselijk gewoon.

Ik heb het nooit gekund, muziek opzetten om in de sfeer te komen. Dat zal door mijn ouders komen. Seks heb ik jarenlang gekoppeld aan Herb Alpert. Een trompettist. Als ik zijn trompet op de radio hoor, zie ik meteen dit voor me: mijn vader, schreeuwend en vloekend op één been door de slaapkamer hinkend, met zijn andere voet vastgehaakt in een nieuwe onderbroek.

Ik kan mij weinig situaties herinneren waarin muziek seksueel sfeerverhogend werkte. Het vraagt te veel aandacht. Ik houd van muziek en als je van een ander probeert te houden, zit dat in de weg. De keren dat er muziek opstond om in de sfeer te komen, dacht ik: 'Hé, die bassist speelt alles op de derde tel, wat leuk. Speelt hij op een Fender Jazzbas? Lekkere drummer trouwens.'

Draai het liedje Careless Whisper en ik lig doodstil aan George Michael in zijn heteroseksuele periode te denken, toen hij nog in een witte zwembroek zijn kruis naar meisjes stootte, met een gitaar onder zijn arm.

Lustverhogende muziek vlak voor het neuken heeft iets treurigs. Ik zou niet graag in de volgende situatie terechtkomen: man en vrouw, of elke andere combinatie van geslachten, liggen in bed, een van de twee opent op zijn telefoon een playlist en uit een kleine speaker in het bed klinkt How Deep Is Your Love. Voor de jongere lezertjes: klinkt Crazy Cumshower on Your Backdoor. Het zou mij verlammen. Ik zou direct die rare gepenkoppen van de Bee Gees voor me zien.

Ook heel gevaarlijk is het als de muziek allerlei gevoelens en gedachten oproept bij je bedpartner. Dat komt altijd ongelegen. Daar lig je, in je mannen-bodystocking met drie knoopjes onder je zak, en dan moet je stil zijn omdat de vrouw of man naast je breekt tijdens het nummer The Lady in Red. 'Luister wat hij nu gaat zingen. Dat gaat over mijn moeder. Die droeg ook een rode jurk. Hoor, daar komt het. Hoor je?'

Meer over