Lust For Life, The Last Kiss, Slumdog Millionaire

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Kirk Douglas als Vincent van Gogh in Lust for Life Beeld .
Kirk Douglas als Vincent van Gogh in Lust for LifeBeeld .

Lust for Life (Vincente Minnelli, 1956)
Hollywood au pied du terril (Henri de Gerlache, 2014)
Arte, 20.15-22.15 uur / 22.25-22.40 uur.

Het was voor de Amerikanen uit Hollywood niet gebruikelijk, en voor de bewoners van de Borinage was het al helemaal uitzonderlijk: voor de opnamen van de grote Hollywoodbiografie van Vincent van Gogh, trok de filmploeg onder leiding van regisseur Vincente Minnelli (An American in Paris, The Band Wagon) in 1955 naar een paar Europese locaties. Behalve in Den Haag, Nuenen en Arles streek het circus neer rond Mons, het stadje in de Belgische mijnstreek dat dit jaar, vijftig jaar na dato, een Europese culturele hoofdstad is. Het is de plek waarheen Van Gogh werd gezonden als evangelist en waar hij zijn geloof in het protestantisme verruilde voor dat in de schilderkunst - en waar misschien ook wel de kiem werd gelegd voor zijn latere waanzin.

In de film nemen de opnamen maar een klein deel in beslag. Productiemaatschappij MGM wilde een alomvattende biografie maken en daarin was voor de Borinage minder plek dan voor het Zuid-Franse Arles en zelfs het Brabantse Nuenen. Toch zijn er nog genoeg Borains die zich de opnamen herinneren, blijkt uit een vermakelijke documentaire die na afloop van de film wordt uitgezonden. Ze vertellen er met onverholen trots over en laten hun illegaal gemaakte foto's en filmpjes zien die ze van de wereldster Kirk Douglas maakten. Stuk voor stuk benadrukken ze wat een bijzonder charmante man de Frans sprekende Douglas was en hoe geweldig hij Van Gogh en diens engagement deed herleven.

Tegen dat laatste kijkt de hedendaagse toeschouwer anders aan. Lust for Life is weliswaar een grootse, maar ook een toneelmatige, overgeacteerde film die langs de kern van Van Goghs persoonlijkheid scheert, maar haar nergens raakt. De scènes die ten grondslag moeten hebben gelegen aan de schilderijen zijn meer amusant dan relevant en Douglas' intens geacteerde aanvallen van waanzin komen vooral uit de lucht vallen.


Pompeus

De muziek in Lust for Life is van de hand van de in Hongarije geboren componist Miklós Rózsa, die met zijn ongekend pompeuze soundtracks zijn stempel zette op de Hollywoodcinema van de jaren veertig en vijftig. Voor de muziek van Spellbound (1945), A Double Life (1947) en Ben-Hur (1959) kreeg hij een Oscar, voor negen andere films werd hij genomineerd. Lust for Life zat daar niet bij.

The Last Kiss (Tony Goldwyn, 2006)
SBS 9, 20.30-22.25 uur.

Te lange, niet onaardige romantische komedie die een remake is van het Italiaanse L'ultimo bacio. Beide films haalden overigens in Nederland de bioscoop niet. Het verhaal is flinterdun: de 30-jarige Michael is gesetteld, zijn vriendin is zwanger, angst voor een voorspelbaar leven drijft hem in de armen van een andere vrouw. Opmerkelijk: het scenario werd geschreven door Paul Haggis, toen net definitief doorgebroken met de mozaïekfilm Crash (scenario en regie) en Clint Eastwoods boks-euthanasiedrama Million Dollar Baby.

Slumdog Millionaire (Danny Boyle, 2008)
Veronica, 23.05-01.30 uur.

Weergaloos, meeslepend en ontroerend sprookje over liefde en het lot, hoop en doorzettingsvermogen. Het ongeletterd weeskind Jamal, uit de achterbuurten van Mumbai, stoot door naar de finale van een televisiekennisquiz en wordt gearresteerd door de politie, die het zaakje niet vertrouwt. Op het bureau wordt hij aan een verhoor onderworpen. De raamvertelling die daarvan het gevolg is, biedt regisseur Danny Boyle (Trainspotting) de mogelijkheid in losse scènes het weinig hoopvolle bestaan te schetsen van kinderen uit sloppenwijken. Slumdog Millionaire blinkt uit in zijn vorm, niet in de conventionele inhoud. Nu eens rent de cameraman met de camera op zijn schouder door de nauwe stegen van de miljoenenstad, het volgende moment wordt een sprookjesachtig landelijk decor loom in toeristische plaatjes gevangen.

Meer over