Luiten denkt al aan deelname Ryder Cup

Het seizoen voor Nederlands beste golfer Joost Luiten verliep tot nu toe teleurstellend, maar zondag boekte de Bleiswijker ineens de tweede zege op de Europese Tour uit zijn loopbaan. Op de Diamond Country Club in Atzenbrugg bij Wenen wist hij zondag zijn voorsprong van drie slagen vast te houden. Hiermee won hij het Oostenrijkse Open.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - 'Het weer zat mee en ik voelde mij goed', zo reageerde hij nuchter. Luiten won anderhalf jaar geleden voor het eerst een wedstrijd op de Europese Tour. Toen was hij de beste op het door regen tot 54 holes ingekorte Iskandar Johor Open in Maleisië. Die zege was het logische gevolg van eerdere uitstekende prestaties.

Hiermee leek de Nederlander een doorbraak naar de wereldtop te kunnen bewerkstelligen. Maar vorig jaar wist hij er geen vervolg aan te geven. Luiten bleef ver af van een selectie voor het Europese Ryder Cup-team dat in de VS een historische overwinning op de Amerikanen behaalde.

Nu hoopt hij die sprong wel te kunnen maken. 'De eerstkomende Ryder Cup is volgend jaar, daar wil ik bij zijn', zei hij na afloop. Dan moet het Europese team in het Schotse Gleneagles de Ryder Cup zien te verdedigen.

Luiten wordt al heel lang als het grootste Nederlandse golftalent ooit beschouwd, nadat hij in 2006 deel uitmaakte van het team dat in Zuid-Afrika de wereldtitel voor amateurteams behaalde. Een jaar later werd hij tweede bij de KLM Open in Zandvoort. En als hij met een score van -11 (9 birdies en 1 eagle) de laagste score ooit voor een amateur haalt tijdens een ronde op de Challenge Tour, wordt een grote carrière voorspeld met deelnames aan alle grote majors en de Ryder Cup - het tweejaarlijkse onderonsje van Europa tegen de Verenigde Staten waarvoor de 12 beste spelers van beide continenten worden geselecteerd.

Blessure

Maar een langdurige blessure blokkeerde een doorbraak. In 2011 speelde Luiten weer blessurevrij op topniveau en wist hij zelfs in de top-30 van het eindklassement van de Europese Tour te eindigen. Vorig jaar stelde hij teleur. En dit jaar leek hij eigenlijk nog verder terug te vallen.

In Oostenrijk beleefde Luiten echter een schitterende week. Vanaf de tweede dag leidde hij het klassement en op zondag wist hij zich ondanks de druk staande te houden. 'Ik ben heel blij', reageerde Luiten na 33 toernooien zonder prijs. 'Ik sloeg de ballen de hele dag heel goed maar ik maakte helaas wat fouten op de greens.'

Een bogey op de eerste hole herstelde hij meteen met een birdie op de tweede hole. Daarna volgde nog een birdie en een bogey. Na hole 14 werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd vanwege het dreigende onweer. 'Ik wilde eigenlijk doorspelen maar achteraf kwam de onderbreking goed uit. Ik speelde op dat moment in de ronde even minder sterk. Ik heb wat gegeten en probeerde weer te focussen.'

Hij stelde de zege definitief veilig op hole 16 toen een approach van 89 meter er bijna inrolde voor een eagle. Er bleef echter nog een korte putt over voor een birdie. Met twee pars stelde hij de zege veilig.

Met 271 slagen (17 slagen onder par) behield hij een voorsprong van twee slagen op de Deen Thomas Björn, iemand die zijn sporen op de Europese Tour al heeft verdiend. De Chinees Liang Wen-chong en de Fransman Romain Wattel deelden de derde plaats. Dankzij de cheque van 166.660 euro die met de trofee gepaard gaat, dringt Luiten door tot de top-100 van de wereld.

zeges boekte Luiten in zijn carrière op de Europese Tour

slagen had Luiten nodig voor de eindzege in Oostenrijk

undefined

Meer over