Luinge weerhoudt Obiku van gebruikelijke verkleedpartij

Mike Obiku plukte al ijverig aan zijn shirtje. Feyenoords vrolijke Nigeriaan dacht twintig minuten voor het verstrijken van de weinig verheffende uitwedstrijd tegen FC Utrecht zijn koddige overwinningsdans te kunnen opvoeren, maar kwam in de Galgenwaard slechts figuurlijk in zijn hemd te staan....

Van onze verslaggever

Jaap Visser

UTRECHT

De falende arbiter vermoedde dat Utrecht-doelman Van Ede onheus was bejegend en annuleerde de enige treffer van een duel dat geen winnaar verdiende. Daardoor volhardden FC Utrecht en Feyenoord, die woensdag de twee troeven van Ajax uit het bekertoernooi hadden gespeeld, in een vervelende traditie. Voor de vierde keer op rij sloten zij in Utrecht af op 0-0, maar bij Luinge brak het zweet uit toen hij na afloop met een overtuigend televisiebeeld werd geconfronteerd.

Luinge liet het beeld (Witschge neemt op rechts een hoekschop, Obiku kopt op doel, Van Ede laat de bal uit de handen vallen waarna Obiku 'm hoog het Utrechtse doel in jaagt) herhalen en verstarren om vervolgens toe te geven dat hij er naast had gezeten. 'Da's jammer', stamelde de eerlijke arbiter, 'maar de kracht van de media is dat ze de dingen stil kunnen zetten'. Obiku, die de plotse dood van Ajax 1 in het bekertoernooi op zijn geweten heeft, trok na Luinges biecht de schouders wat omhoog.

De immer opgewekte reserve, na rust ingevallen voor de geblesseerde Rus Klioejev, reageerde gelaten op het kostbare puntverlies en met hem praktisch heel Feyenoord. Nu de weg naar een nieuwe bekertriomf wijd open ligt, lijken de Rotterdammers het gevecht met Roda JC en vooral PSV om toelating tot het UEFA Cup-toernooi niet langer de hoogste prioriteit te geven.

In de Kuip wordt geredeneerd dat de weg naar Europees voetbal via het nationale bekertoernooi korter is en minder obstakels telt dan het kronkelige pad langs elf lastige competitietegenstanders. Bovendien was menige Feyenoorder gisteren al met zijn gedachten in Zaragoza waar donderdag, in de kwartfinale van de Europa Cup 2, een 1-0 voorsprong moet worden verdedigd.

Wie er in La Romareda, de sfeervolle arena van vijand Real, voor Feyenoord op de bres moeten, begint zo langzamerhand een kwellende vraag te worden voor de coaches Van Hanegem en Meijer.

Ruud Heus moest gisteren al na één minuut met een gescheurde kuitspier het strijdtoneel verlaten en de kans dat de granieten linksback donderdag inzetbaar is, leek gisteravond al verkeken.

Stopper Fräser, die in Utrecht wegens een bovenbeenblessure verstek liet gaan, kan voor de return tegen Real Zaragoza worden opgelapt, maar de rentree van Van Gobbel is twijfelachtig. De rappe verdediger heeft vrijdag nog vocht uit zijn gekwetste knie laten halen. Vast staat verder dat middenvelder Witschge (geschorst) en de nieuwelingen Klioejev en Schuiteman (niet speelgerechtigd) het Spaanse tripje niet mee zullen maken.

Onzeker is ook de inzetbaarheid van klusjesman Maas die in Utrecht aan een knie werd verwond door de woeste invaller Hasselbaink. Hoopgevend voor Van Hanegem en Meijer zijn de vorderingen van Taument op het trainingsveld. De dartele rechtsbuiten heeft dit jaar door een dijbeenoperatie nog geen minuut kunnen voetballen, maar geldt voor Feyenoord als de hoop in een paar bange dagen.

Taument is zo goed als fit, wist Van Hanegem gisteren al, en de term wedstrijdritme vindt De Kromme maar 'een raar en modieus woord'. Creatieve voetballers als Taument kunnen volgens hem zomaar de geest krijgen. 'Die stappen bij voorbeeld na een lange vakantie het veld op en zijn in vorm.'

Die mysterieuze kracht van sporters in goede doen is bij de meeste Feyenoorders op dit moment ver te zoeken. Vandaar dat de altijd nijvere middenvelder Bosz al wekenlang kan uitblinken in de wispelturige ploeg van Van Hanegem die in De Goey zijn tweede speler in vorm heeft. Maar, of de duvel er mee speelt, voor Zaragoza-uit is Feyenoord ook nog niet verzekerd van de steun van de nationale doelman.

Diens echtgenote is uitgerekend rond de tweede krachtmeting met Real en De Goey heeft laten doorschemeren dat hij hoe dan ook getuige wil zijn van de geboorte van zijn eersteling. Van Hanegem reageerde na de 0-0 in Utrecht humeurig op de mogelijke afmelding van zijn keeper. 'Zolang De Goey er tegenover mij met geen woord over heeft gerept, hou ik het op een gerucht voor de roddelbladen.'

Voor de halve nederlaag in zijn voormalige woonplaats had Van Hanegem een simpele verklaring: 'Onze fout was dat wij mee gingen doen met het opportunistische spel van Utrecht.' Waardoor Kiprich, die het als vervanger van Taument zo aardig doet dat zijn contract met een jaar zal worden verlengd, te vaak door de lucht werd aangespeeld. Van Hanegem zag 'die arme Jozsef' in negentig minuten vaker koppen dan in al zijn Rotterdamse jaren bij elkaar.

Simpeler dan interim-coach Vonk kon vermoeden, veroverde Utrecht op het eigen aardappelveld een duur puntje. De thuisploeg miste een handvol prominente krachten, maar bracht de score na het opstappen van trainer Van Veen op vier punten uit drie competitiewedstrijden. Vonk zei het een prestatie van formaat te vinden, maar Van Hanegem bromde dat het zo'n kunst niet was.

Meer over