Luie Luisteraar: soulvolle r&b van Blood Orange, Pokey LaFarge hekelt retro

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Blood Orange, Pokey LaFarge en Wooden Shjips.

Pokey LaFarge Beeld Google
Pokey LaFargeBeeld Google

Blood Orange - Cupid Deluxe (Domino/V2)

Muzikant Devonté 'Dev' Hynes heeft een lange weg afgelegd om eindelijk 'zijn beste geluid' te vinden (The Guardian, 4/5). De in Texas geboren Hynes groeide op in Londen. Hij werd gepest om zijn homoseksualiteit en toen de 18-jarige Hynes werd gevraagd zich aan te sluiten bij het dance-punk trio met de toepasselijk naam The Test Icicles hoefde hij geen twee keer na te denken.

Onder de naam Lightspeed Champion maakte Hynes daarna singer-songwriterpop, dat hem bij de lezers van NME een notering in de lijst van '20th-coolest persons in rock' opleverde.

Inmiddels woont Hynes in New York. Hij vestigde zijn naam als producer voor onder andere de zangeressen Sky Ferreira en Solange. Blood Orange is zijn soloproject en Cupid Deluxe het tweede album. Debuutplaat Coastal Grooves ging hier twee jaar geleden vrijwel onopgemerkt voorbij.

De soulvolle r&b-pop van Blood Orange op Cupid Deluxe valt goed bij de critici. SPIN geeft een 8 voor Cupid Deluxe, net als The Independent. De plaat is Best New Music op Pitchfork. Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer (****): 'Van onderkoelde cocktail, tot knisperende r&b toont Hynes zijn veelzijdigheid en houdt hij als producer knap controle. Met teksten over tegen de verdrukking in naar liefde en erkenning snakkende homo- en transseksuelen, gaat het allemaal ook nog ergens over. Prachtplaat.'

Blood Orange - You're Not Good Enough op YouTube

null Beeld Albumhoes Cupid Deluxe
Beeld Albumhoes Cupid Deluxe

Beluister Blood Orange - Cupid Deluxe op Spotify

Pokey LaFarge - Pokey LaFarge (Third Man Records)

Pokey LaFarge, echte naam Andrew Heissler (Bloomington, Illinois, 1983), wordt op de klassieke manier ontdekt. 'Op de radio, op de countryzender van Nashville Radio. Die zond een optreden van me uit. Jack White hoorde me en zocht me op', vertelt LaFarge in de Volkskrant. Hij wordt opgenomen in de stal van Jack White van de The White Stripes, die op zijn platenlabel Third Man oude Amerikaanse folk en blues uitbrengt.

Volgens LaFarge is White van onschatbare waarde voor de Amerikaanse popmuziek. 'Hij opent de archieven en geeft op zijn platenlabel de antieke muziek door aan een volgende generatie.'

Pokey LaFarge past perfect in dat plaatje. Hij en zijn South City Three maken antieke swing en ragtime muziek, vroege jazz, folk en country. Ze lijken weggerukt uit de Amerikaanse jaren '20 en '30. Hun muziek wordt vertolkt op banjo en staande bas, met een incidenteel wasbordje.

Maar noem zijn muziek vooral geen 'retro', want dan raak je een gevoelige snaar. 'De arrogantie die uit dat woord spreekt. De kwalificatie 'retro' suggereert dat je eigenlijk altijd vooruit moet, moet vernieuwen. Dat je de hele, gigantische geschiedenis van kunst, literatuur en muziek achter je moet laten en het zelf wel even anders en beter moet gaan doen. Wat is dat voor waanzin?', betoogt LaFarge. 'Ik maak klassieke Amerikaanse populaire muziek, geworteld in de traditie, maar wat is daar in godsnaam mis mee? Je zegt toch ook niet tegen een orkest dat klassieke muziek speelt dat het retro is?'

Pokey La Farge - What The Rain Will Bring op YouTube

null Beeld Albumhoes Pokey LaFarge
Beeld Albumhoes Pokey LaFarge

Pokey LaFarge - Pokey LaFarge op Spotify

Wooden Shjips - Back to Land (Thrill Jockey Records)

Voor 2006 is Wooden Shjips een primitieve, minimalistische rockgroep, zoals ze zelf in hun biografie schrijven. Als de eerste samenstelling in 2006 uit elkaar valt vormt Ripley Johnson, gitaar en zang, de huidige lineup met Dusty Jermier (bas), Nash Whalen (orgel) en Omar Ahsanuddin (drum).

Back to Land is het vierde album van de psychedelische rockgroep, die de afgelopen jaren ook meerdere EP's uitbracht. De plaat moet de doorbraakplaat worden van Wooden Shjips. Dat zou kunnen, het geluid is melodieuzer en toegankelijker dan op voorgaande releases. De band staat 1 december op het Le Guess Who?-festival in Utrecht.

Het album heeft alles wat het nodig heeft, schrijft The Quietus (8/10). 'Alles valt op z'n plek. En alle overbodige bagage is overboord gegooid.' The New York Times geeft een 7: 'Een plaat die klinkt alsof tijd en ongeduld niet bestaan. Waar muziek geen extra haakje of extra's nodig heeft.'

Titelnummer Back to Land op YouTube

null Beeld Albumhoes Back to Land
Beeld Albumhoes Back to Land

Wooden Shjips - Back to Land op Spotify

Een greep uit de nieuwste platen. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over