Luie luisteraar

Luie Luisteraar: My Bloody Valentine, Jacco Gardner en Nosaj Thing

In razend tempo volgen nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de nieuwe rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door releases, concert- en festivalnieuws en aanstormende talenten. Deze week: My Bloody Valentine, Jacco Gardner en Nosaj Thing.

Jacco Gardner (rechts) Beeld ANP
Jacco Gardner (rechts)Beeld ANP

My Bloody Valentine - m b v (Mybloodyvalentine.org)

Het is 1991 en Dick Green van de noodlijdende platenmaatschappij Creation Records is tot wanhoop gedreven. Midden in de nacht belt hij in tranen zanger-gitarist Kevin Shields op. 'Je móét deze plaat afleveren', smeekt hij. My Bloody Valentine is dan al twee jaar aan het opnemen en Creation kan de kosten eigenlijk niet meer dekken en staat op het randje van een faillissement. Shields en bandleden zien uiteindelijk negentien studio's voordat Shoegaze-klassieker Loveless klaar is. Geschatte kosten: 250.000 pond.

Loveless wordt enthousiast ontvangen door de critici en geroemd om z'n experimentele gitaarpartijen. Maar Shields hult zich in stilzwijgen en na Loveless verschijnt er geen album meer van de band, die langzaamaan een cultstatus verwerft. 'My Bloody Valentine had de Radiohead van zijn tijd kunnen worden als Shields twintig jaar geleden niet was doorgedraaid in de studio', schrijft muziekblad OOR. Geruchten over nieuwe projecten zijn er genoeg, maar pas afgelopen zaterdag is het zover: na bijna 22 jaar verschijnt de nieuwe plaat m b v online.

De website van My Bloody Valentine ligt binnen enkele uren plat. Verontwaardigde fans tekenen een petitie bij het Witte Huis. 'The My Bloody Valentine website isn't working and there's a new record on it,' staat er te lezen. 'We the people hereby petition the Obama administration to make it work again.'

The Guardian geeft de nieuwe plaat vijf sterren en Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer schrijft: 'De plaat betovert op een manier zo eigenzinnig als voorheen alleen Loveless dat deed.' Het album is te downloaden via de site van de band en volledig te beluisteren via YouTube.

My Bloody Valentine - wonder 2 van het nieuwe album

Albumhoes m b v Beeld
Albumhoes m b v
null Beeld

De legendarische shoegaze-plaat Loveless op Spotify

Jacco Gardner - Cabinet of Curiosities (Trouble in Mind)

Jacco Gardner dus. De Volkskrant liet er eind vorig jaar geen misverstand over bestaan; Hij is hét muziektalent voor 2013. Hij is dan al 'New Band Of The Day' geweest bij The Guardian. 'The Dutch wunderkind' maakt 'bijna eng aangename sixtiesbarokpop', schrijft de Britse krant. En ook het invloedrijke NME schrijft over Gardner. Cabinets of Curiosities is deze week Album van de Week bij 3voor12.

Barokpop is het genre dat hem wordt toegeschreven. Gardner (24, Hoorn), vintage colbert, getooid met een Brian Jones-achtig kapsel, is niet alleen muzikaal uit een tijdmachine gestruikeld. Z'n voorkomen, de retro videoclips; je hoeft geen popprofessor te zijn om de dikke laag sixties die is uitgesmeerd over Gardner en band te herkennen. Een naam dringt zich het meest op: Syd Barret, de visionaire, geniale Pink Floyd-man.

De buzz rond Gardner is groot. Zeker als je bedenkt dat z'n album pas deze week voor het eerst in z'n geheel te beluisteren was op internet en vandaag officieel is verschenen. Een aantal nummers waren al wel te horen op internet. Zijn eerste single Clear The Air verschijnt begin vorig jaar op YouTube en wordt opgepikt door het hippe Amerikaanse sixtieslabel Trouble in Mind (Ty Segall, Mikal Cronin). Bij het label uit Chicago brengt hij het nummer Where Will You Go uit en nu dus ook z'n debuutplaat uit.

Vanaf maart tourt Jacco Gardner met z'n band door Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Jacco Gardner - Where Will You Go

Albumhoes Cabinet of Curiosities Beeld jaccogardner.com
Albumhoes Cabinet of CuriositiesBeeld jaccogardner.com

Het album Cabinet of Curiosities

Nosaj Thing - Home (Innovative Leisure/Bertus)

Home is een experimentele electro/hiphop-plaat, waarvan de schoonheid volgens Volkskrant-recensent Robert van Gijssel 'zich pas ontvouwt na een intensieve luistersessie, met de oogjes dicht'.

De tweede plaat van Jason Chung, het brein achter Nosaj Thing, zit net als z'n debuut Drift (2009) boordevol opvallende ritmes, soundscapes en dromerige synthesizers. Alleen is Home wat minder duister, en worden de 'scherpe randen nu aangevuld met een aantal zachtere', schrijft Pitchfork, dat Home een 7,8 geeft.

Al vanaf z'n dertiende is Chung bezig met het creëren van beats en soundscapes op de computer van zijn vader. Een 'nerdy asian kid with a laptop', beschrijft hij zichzelf in een interview met LA Weekly. Het had niet veel gescheeld of Chung was met de nieuwe hiphopkoning Kendrick Lamar de studio ingedoken. 'De tickets naar Las Vegas lagen al klaar', vertelt hij. Ze maakten samen de soundtrack voor een Windows-reclame.

Op de opvolger van Home zal niet meer zo lang gewacht hoeven worden. 'Dat maakt het alleen maar moeilijker', aldus Chung.

Try, gezongen door gastvocalist en chillwave-held Toro y Moi is 'spookachtig mooi'.

Albumhoes Home Beeld
Albumhoes Home

Debuutplaat Drift uit 2009 op Spotify

Muzieknieuws in vogelvlucht

- De Amerikaanse trompettist en jazzlegende Donald Byrd is op 80-jarige leeftijd overleden. Hij stierf afgelopen maandag.

- Fleetwood Mac kondigde een nieuwe wereldtour aan. Op maandag 7 oktober staat de band van het legendarische album Rumours in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start vandaag.

- Uit persoonlijke frustratie over zwarte handel in concertkaartjes richtten drie jonge ondernemers de website TicketSwap op.

- De concerten van Beyoncé in het Ziggo Dome (21 en 22 april) waren vanochtend wel heel snel uitverkocht. Voor de eerste show kon al na 15 minuten geen kaartje meer gekocht worden. Het tweede concert was binnen een uur uitverkocht. De kaarten voor Lowlands waren afgelopen zaterdag binnen twee uur uitverkocht.

- Paaspop bevestigde vijftig nieuwe namen voor het festival eind maart in Schijndel. Onder andere de Nederlandse acts traumahelikopter, Mister en Mississippi en The Jacks.

Greep uit de bands die in het nieuws waren. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist.

Meer over