Luie luisteraar

Luie Luisteraar: Kadavar, Tangarine en Phoenix

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door releases, concert- en festivalnieuws en aanstormende talenten. Deze week: Kadavar, Tangarine en Phoenix.

Just Fontein
Het Berlijnse trio Kadavar Beeld -
Het Berlijnse trio KadavarBeeld -

Kadavar - Abra Kadavar (Nuclear Blast)

De vergelijking met legendarische bands als Led Zeppelin en Black Sabbath is snel gemaakt. 'De vileine zangstem van Wolf Lindemann lijkt zelfs op die van Ozzy', schrijft recensent Robert van Gijssel. Hij geeft vier sterren in de Volkskrant aan Abra Kadavar.

De albumhoes van Abra Kadavar zet je al meteen op het verkeerde been. Ietwat onscherp, de lange haren en baarden netjes gekamd; een foto die je vindt in het plakboek van je hippie-ouders. Maar ondanks de overduidelijke referenties staan er op de plaat 'wel een paar dijken van hardrockliedjes'.

Volgens Van Gijssel klinken de nummers nooit log. 'Eerder lichtvoetig en fris. Het is oerrock in blakende, gestripte eenvoud: bas, gitaar, drums, met misschien daardoor juist extra zeggingskracht.'

De vinylplaten vlogen over de toonbank na hun optreden op het afgelopen Roadburn Festival. De rij voor de zaal deed vermoeden dat dit Duitse trio toe lijkt aan een een doorbraak buiten het metalcircuit

Het groovende Doomsday Machine op YouTube

Albumhoes Abra Kadavar Beeld -
Albumhoes Abra KadavarBeeld -

Abra Kadavar op Spotify

Tangarine - Seek & Sigh (Excelsior Records/V2)

De kracht van een goedbekeken televisieprogramma werd maar weer eens bewezen met 'de minuut' in De Wereld Draait Door van de tweeling Sander en Arnout Brinks uit Assen.

De tweeling trok al jaren langs zaaltjes, feesten en partijen om hun knappe samenzang te laten horen aan wie er ook maar een beetje interesse in had. Na het optreden in DWDD 'had Tangarine de platenmaatschappijen voor het uitzoeken', schrijft Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer. 'En waar passen die tweestemmige pure popliedjes beter dan bij Excelsior?', stelt muziekblad OOR de retorische vraag.

'Stuk voor stuk wonderen van samenzang', zo beschrijft Kamer de liedjes op de plaat, die vier sterren krijgt. 'En los van de mooie composities zijn de teksten, waarin de broers hun moeizame tocht tot zelfstandigheid bezingen, ook de moeite waard.'

'De minuut' in De Wereld Draait Door op 2 februari 2012

Albumhoes Seek & Sigh Beeld -
Albumhoes Seek & SighBeeld -

Seek & Sigh op Spotify

Phoenix - Bankrupt! (Warner Music)

De Franse rockband Phoenix is groot in de Verenigde Staten. En dat is al een zeldzaamheid. 'Een mirakel wordt het als die band bovendien bovenaan het affiche van het afgelopen weken gehouden Coachellafestival prijkt', schrijft Gijsbert Kamer.

De band van zanger Thomas Mars brak in Amerika echt door met het de aanstekelijke hybride van pop en dance op Wolfgang Amadeus Phoenix uit 2009. Niet geheel overtuigd geeft Kamer drie sterren voor Bankrupt, een 'fijne plaat'. Maar wat ontbreekt is 'een echte kraker zoals die op de voorgaande Phoenixalbums wel steevast stond'.

Pitchfork beoordeelt Bankrupt! met een 7,5. Phoenix is de band die pop maakt 'perfect passend bij het tempo van ons hyperactieve levens, vol afleiding en smartphones die het leven uit ons zuigen'. NME (7/10): 'Phoenix houdt het classy, zoals het eerder deed en altijd zal blijven doen'.

De officiële videoclip van openingsnummer Entertainment op YouTube

Albumhoes Bankrupt! Beeld -
Albumhoes Bankrupt!Beeld -

Phoenix - Bankrupt!

Muzieknieuws in vogelvlucht

- Regisseur Asif Kapadia en producer James Gay-Rees gaan een documentaire maken over Amy Winehouse.

- Voor de liefhebber; de bladmuziek Koningslied staat online. De Surinaamse variant ook.

- De Nederlandse bibliotheken hebben gezamenlijk een eigen streaming muziekdienst ontwikkeld.

- De Amerikaanse folkzanger Richie Havens is maandag op 72-jarige leeftijd overleden.

- ProCures is in onderhandeling om de noodlijdende Free Record Shop en zusterketen Game Media over te nemen.

Greep uit de bands die in het nieuws waren. Blijf op de hoogte en abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist:

Meer over