luie luisteraar

Luie Luisteraar: ein-de-lijk Arcade Fire en Tim Heckers dwangneuroses

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Arcade Fire, Israel Nash Gripka en Tim Hecker.

Arcade Fire met rechts voorman Win Butler Beeld ANP
Arcade Fire met rechts voorman Win ButlerBeeld ANP

Arcade Fire - Reflektor (Merge Records)

Gisteren was-ie daar ineens: Reflektor, het vierde album van de Canadese band Arcade Fire. 's Middags lekte de download en in de avond verscheen het album ook integraal op YouTube. Een stream van bijna 90 minuten tegen het decor van Rio de Janeiro eind jaren '50 uit de film Black Orpheus van de Franse regisseur Marcel Camus. Vandaag verscheen Reflektor ook ineens op Spotify, vier dagen voor de officiële release.

Langverwacht, want de aanloop naar Reflektor verliep volgens de laatste trend: vol met teasers, mysterieuze aanwijzingen, verrassingsoptredens en zelfs een korte film. Het album werd opgenomen in Jamaica met producer Marcus Dravs (die ook meewerkte op Neon Bible en The Suburbs) en in New York werd de hulp van LCD Soundsystems James Murphy ingeschakeld. De band liet inspireren door Haïtiaanse voodoo en bijbehorende muziek.

Geruchten
De geruchten rond een nieuw Arcade Fire-album beginnen in augustus. Een mysterieuze banner met daarop Arcade Fire, een logo met daarin Reflektor gespeld en de aankondiging 9pm - 9/9 hangt op een gebouw in Manhattan. Kort daarop bevestigt de band dat het inderdaad gaat om de opvolger van het derde album The Suburbs.

Op 9/9 is zoals aangekondigd een release: die van de single Reflektor. De single krijgt twee videoclips: een interactieve video van Vincent Morisset en een clip geregisseerd door Anton Corbijn. Op het nummer is ook David Bowie te horen. Volgens de overlevering was Bowie zo onder de indruk toen hij het nummer in de studio hoorde dat hij zei: 'Als jullie niet opschieten en dit nummer mixen, zou ik het wel eens kunnen stelen'.

Al ver voor de release verschijnen de eerste recensies online. Niet iedereen is even enthousiast. The Guardian geeft slechts drie sterren, terwijl Rolling Stone Magazine het met een 9 vergelijkt met 'turning-point classics' als U2's Achtung Baby en Radioheads Kid A. Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer zag de band gisteren in Miami en oordeelde: 'Zo zwaar als eerste consumptie Reflektor op de maag valt, zo speels, uitbundig en dansbaar is Arcade Fire live. Die nieuwe nummers gaan het live wel worden!'

Korte film Here Comes The Night Time, geregisseerd door Roman Coppola

Albumhoes Reflektor Beeld -
Albumhoes ReflektorBeeld -

Arcade Fire - Reflektor op Spotify

Israel Nash Gripka - Israel Nash's Rain Plans (Continental)

Israel Nash Gripka (1981) groeit op in de staat Missouri, onder de rook van de Ozark Mountains. Als twintiger vertrekt hij naar New York, de plek waar hij zijn debuutalbum New York Town uit 2009 opneemt: een echte singersongwriterplaat.

Barn Doors and Concrete Floors, dat twee jaar later verschijnt, wordt zijn doorbraak. Voor de opnames trekt Nash zich terug in een oude, grote hooischuur in het Catskill-gebergte ten noorden van New York. Met zijn geboortestaat Missouri in het achterhoofd krijgt de muziek op Barn Doors een zuidelijker geluid mee: roots, country en een aanwezige steelgitaar.

Op Rain Plans, de opvolger, horen we een radicaal andere Nash, schrijft Volkskrant-recensent Robert van Gijssel. 'Met uit gelaagde gitaarpartijen opgebouwde, haast sacrale psychedelische rock, waarin de zanger de wijde, open ruimtes van zijn nieuwe biotoop verkent: Dripping Springs in Texas.'

Van Gijssel zocht Nash, die niet onterecht veelvuldig vergeleken wordt met Neil Young, op tijdens zijn tour in Engeland. 'Klein probleempje voor Nash: de hardnekkige karakterisering van zijn muziek als americana, als rootsmuziek uit het Grote Amerikaanse Liedboek. Hij wordt gevraagd voor rootsfestivals, speelt in rootszalen, en staat in de platenzaak bij het bakje 'roots'. naar zijn show.' Nash: 'Helemaal niets mis mee, hoor. Maar wij zijn natuurlijk gewoon een rockbandje.'

Tourdata in Nederland: Israel Nash: 25/10 Paard, Den Haag, 26/10, Manifesto, Hoorn, 27/10 Walk About Music, Volendam, 27/10, De Effenaar, Eindhoven.

Albumhoes Israel Nash's Rain Plans Beeld -
Albumhoes Israel Nash's Rain PlansBeeld -

Israel Nash's Rain Plan op Spotify

Tim Hecker - Virgins (Kranky)

Al ruim tien jaar lang is de Canadees Tim Hecker actief in het ambientgenre. Hij groeit op in Vancouver als zoon van twee kunstdocenten. Ondanks zijn liefde voor muziek kiest hij aanvankelijk nog voor een pad buiten de kunst en Hecker werkt in Montréal een tijdje als politiek analist voor de Canadese overheid.

Een ook na zijn debuut Haunt Me, Haunt Me Do It Again uit 2001 blijft de wereld buiten de kunst een aantrekkingskracht uitoefenen op Hecker. In 2006 begint hij zijn promotieonderzoek naar de culturele geschiedenis van geluid aan de McGill Universiteit van Montréal. Onderwerp: het geluid van de stad. 'Hecker staat te boek als perfectionist, met een bijna dwangneurotisch oog voor detail', schrijft SPIN in een lovende recensie van Virgins (9/10, SPIN essentials).

Een groot deel van het materiaal voor Virings komt van live-optredens in Montréal, Reykjavik en Seattle met muzikanten van het collectief Bedroom Community. Hecker over het mixen in de studio: 'Het drijft je tot waanzin: dagen achtereen naar deze 'shit' luisteren. Eenzaam in een studio met het volume op 10. Er waren momenten dat ik echt gek werd: waar de stukken op hun hoogtepunt zijn met soms wel twintig lagen en ik precíes de juiste balans probeerde te vinden. Technisch uitdagend en een spirituele uitputtingsslag.'

YouTube: Live Room + Live Room Out

Albumhoes Virgins Beeld -
Albumhoes VirginsBeeld -

Tim Heckers - Virgins op Spotify

Een greep uit de nieuwste platen. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over