Luie luisteraar

Luie Luisteraar: David Bowie, Claw Boys Claw en Suuns

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door releases, concert- en festivalnieuws en aanstormende talenten. Deze week: David Bowie, Claw Boys Claw en Suuns.

null Beeld ANP
Beeld ANP

David Bowie - The Next Day (Sony Music)

'De plaat wordt wereldwijd onthaald als de Grote Comeback. Hij krijgt het toch maar voor elkaar dat de popwereld naar deze release uitkijkt, zoals er in de jaren zeventig naar Bowie werd uitgekeken', schrijft Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer over The Next Day.

De albumhoes van The Next Day is een kopie van de beroemde plaat ''Heroes'' (1977), met een groot wit vierkant er overheen geplakt. Een verwijzing naar de legendarische 'Berlijnse periode' van Bowie. 'Maar op The Next Day horen we nauwelijks Berlijn', aldus Kamer. Daar werkte Bowie samen met Brian Eno, die de platen van een 'spraakmakend nieuw geluid' voorzag.

Bowie maakte The Next Day samen met producer Tony Visconti, met wie hij ook samenwerkte voor z'n debuutplaat Space Oddity en de Berlijnse trilogie Low, ''Heroes'' en Lodger.

In het diepste geheim werd de plaat opgenomen in de Magic Shop studios in New York. The Magic Shop-manager Kabir Hermon in het muziekblad NME: 'A lot of people would try to guess who we had in there. They'd say, 'Is it The Rolling Stones?' and I'd go, 'Well, I don't know...' Sometimes I'd get people going by saying it was a Smiths reunion.'

Het is nog niet bekend of David Bowie, die in 2004 een lichte hartaanval kreeg tijdens zijn optreden op het Hurricane Festival in Duitsland, gaat touren met z'n nieuwe plaat.

De single Where Are We Now? werd op 8 januari, op Bowies 66ste verjaardag, uit het niets op internet gezet en 'sloeg in als een bom'.

Albumhoes The Next Day Beeld
Albumhoes The Next Day
Britse kranten Beeld
Britse kranten

Beluister het 24ste studioalbum van David Bowie op Spotify

Claw Boys Claw - Hammer (PIAS)

'Het laatst overgebleven boegbeeld van de Amsterdamse gitaarschool', schrijft OOR over Claw Boys Claw, dat vijf jaar geleden voor het laatst een album uitbracht. Hammer heet de opvolger van de comebackplaat Pajama Days uit 2008. De plaat werd opgenomen in de La Chapelle Studios in België, met nieuwe drummer Jeroen Kleijn (Spinvis, Johan).

In een interview met de Volkskrant noemde zanger Peter te Bos de periode na Pajama Days z'n 'derde jeugd'. Maar volgens Te Bos is Hammer niet een volgende comeback te noemen. 'We zijn altijd bezig geweest', zei hij bij AT5. Gitarist John Cameron over de laatste plaat: 'Wat toegankelijkere melodieën. Maar ook wat harder en levendiger.'

Over verwijzingen naar monkey's - 'monkey on my back', ergens aan verslaafd zijn - zegt Te Bos in een interview met 3voor12: 'Verslaving is onontkoombaar. En je - in elk geval ik - wisselt de ene verslaving in voor de andere. Mijn belangrijkste verslaving: mijn werk.'

De clip van Hammer op YouTube

Albumhoes Hammer Beeld
Albumhoes Hammer

Luister de laatste plaat van Claw Boys Claw op Spotify

Suuns - Images du Futur (Secretly Canadian/Konkurrent)

Images de Futur is de tweede plaat van Suuns, afkomstig uit Montreal. Het geluid van de band laat zich niet gemakkelijk omschrijven. 'Elementen uit Kraut- en postrock, minimal techno, jaren tachtig new wave en rock 'n' roll zijn er in terug te horen, maar de luisteraar moet zich er echt even aan overgeven, want hapklare popliedjes biedt Suuns bepaald niet', doet Robert van Gijssel, Volkskrant-recensent, een poging naar aanleiding van een optreden vorig jaar op Le Guess Who?.

De band bestaat uit het viertal Ben Shemie, Liam O'Neill, Max Henry en Joseph Yarmush. 'Bij het horen van het album zullen mensen af en toe denken: 'woah, this is pretty fucked!'. Maar dit album is smoother en zit beter in elkaar dan de vorige', vertelt de band in een interview met Hound Magazine.

De meningen over de tweede plaat lopen uiteen. Een 8 bij muziekblad NME, een 5 op Pitchfork. 'Suuns blijft ongrijpbaar en juist dat maakt Images Du Futur tot een werkstuk van formaat, vol dubbele bodems waarin veel te ontdekken valt', schrijft OOR.

Deze zomer zijn de Canadezen live te zien op Best Kept Secret, dat de band deze week toevoegde aan de line-up.

Single Edie's Dream van Suuns

Albumhoes Images du Futur Beeld
Albumhoes Images du Futur

Suuns - Images du Futur op Spotify

Muzieknieuws in vogelvlucht

- Alvin Lee, gitarist, zanger en mede-oprichter van de bluesrockband Ten Years After is woensdag op 68-jarige leeftijd overleden.

- De Wereld Draait Door komt met een eigen festival: De Wereld Draait Buiten, met onder andere Ben Howard, Triggerfinger en Palio SuperSpeed Donkey.

- Het festival Best Kept Secret voegt nieuwe namen toe aan de line-up, waaronder Bloc Party, Fuck Buttons en Local Natives.

- De legendarische groep Crosby, Stills en Nash komen 14 juli naar het World Forum in Den Haag.

Alvin Lee Beeld getty
Alvin LeeBeeld getty

Greep uit de bands die in het nieuws waren. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist.

Meer over