luie luisteraar

Luie Luisteraar: Daft Punk, Anouks en Thee Oh Sees

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Daft Punk, Anouk en Thee Oh Sees.

Thomas Bangalter (l) en Guy-Manuel de Homem-Christo van Daft Punk Beeld AP
Thomas Bangalter (l) en Guy-Manuel de Homem-Christo van Daft PunkBeeld AP

Daft Punk - Random Access Memories (Daft Life/Columbia)

Een plaat die zo uitbundig in de markt is gezet en waarvan de single (Get Lucky) al zo onontkoombaar een hit is, kan als hij dan eindelijk in de cd-speler zit alleen maar tegenvallen. Maar we hoeven ons volgens Volkskrant-recensent Robert van Gijssel geen zorgen te maken. Random Access Memories, het nieuwe album van het Franse Daft Punk (Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo), krijgt vijf sterren.

'Een dancejuweel dat na elke draaibeurt vrolijker gaat flonkeren. Een liefdevol eerbetoon aan disco en softpop uit de jaren zeventig en tachtig. Wat een heerlijke liedjes komen er voorbij, het ene nog verslavender dan het andere', schrijft Van Gijssel.

In het Britse muziekblad New Music Express krijgt het album een 10/10. 'Daft Punk heeft iets gecreëerd wat zo eerlijk en emotioneel is als de biecht van welke singer-songwriter dan ook - en een stuk dansbaarder. Ga uit en geniet! Er is iets nieuws onder de zon.'

Online magazine Pitchfork kwam met een digitaal kunststukje in hun coverstory over het Franse dj-duo. Random Access Memories is Best New Music en krijgt een 8.8 op de site. Rolling Stone Magazine en The Guardian geven allebei vier sterren.

Aan de release van Random Access Memory ging een lange, inventieve marketingcampagne vooraf. Na een foto op Facebook in februari, bevestigt de platenmaatschappij de komst van een nieuw album. Daarna volgt de website, de naam en de release-datum. Er verschijnen korte documentaires en op 12 april wordt op het Coachella-festival in een preview getoond van Get Lucky, een week later wordt de radio-edit uitgebracht. Het wordt het meest gestreamde nummer op één dag ooit op Spotify.

Get Lucky op YouTube

Albumhoes Random Acces Memories Beeld  -
Albumhoes Random Acces MemoriesBeeld -

Het hele album op Spotify. Gebruikers kregen een push-bericht bij het verschijnen van de plaat.

Anouk - Sad Singalong Songs (Goldilox/Universal)

'Birds, het liedje waarmee Anouk in Malmö zoveel indruk maakte, is geen eenmalige afwijking van het rock 'n' rollidioom dat de zangeres met de jaren steeds behendiger is gaan hanteren', schrijft Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer over het nieuwe album Sad Singalong Songs.

Vier sterren krijgt Anouks 'meest consistente en beste album'. 'De tien langzame liedjes worden gedragen door groots klinkende orkestrale arrangementen die alle ruimte bieden aan lange noten en smachtende, vaak fraai gesmoorde zang', aldus Kamer.

Sad Singalong Songs is het achtste studioalbum van Anouk. Net als twee vorige albums, For Bitter or Worse (2009) en To Get Her Together (2011), werkte Anouk samen met de Zweedse muziekproducenten Martin Gjerstad en Tore Johansson.

De Songfestivalinzending Birds op YouTube

Albumshoes Sad Singalong Songs Beeld -
Albumshoes Sad Singalong SongsBeeld -

Sad Singalong Songs op Spotify

Thee Oh Sees - Floating Coffin (Castle Face Records)

Songwriter, zanger en gitarist John Dwyer speelde sinds de jaren negentig in allerlei garagebands in de levendige indiescene van San Fransisco en de westkust van de Verenigde Staten. Zijn instrumentale, experimentele 'home recordings' brengt hij uit onder de naam OCS (Orinoka Crash Suite, Orange County Sound of wat Dwyer op dat moment het beste uitkomt). Hieruit vormde zich zijn huidige band, Thee Oh Sees, met Brigid Dawson op zang, toetsen en tamboerijn, Petey Dammiton op bas en Mike Shoun op drum.

In de recensie van Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer over Floating Coffin schrijft hij: 'De band heeft al een stuk of tien plaatreleases op zijn naam staan, maar Floating Coffin is met voorsprong het compleetste album van het viertal. Thee Oh Sees zijn op weg een rock'n'rollsensatie te worden zoals we die sinds de Pixies niet hebben meegemaakt.'

Kamer zag de band tijdens Le Guess Who MayDay in Utrecht en twitterde een dag later: '12 uur na het beste concert ooit ben ik nog steeds op zoek naar de juiste woorden.'

Voor degene die Thee Oh Sees live willen zien; ze zijn op 22 juli terug in Nederland voor een concert in Bitterzoet Amsterdam.

Hieronder de videoclip van Minotaur

Albumhoes Floating Coffin Beeld -
Albumhoes Floating CoffinBeeld -

Floating Coffin op Spotify

Greep uit de bands die in het nieuws waren. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist en blijf op de hoogte.

Meer over