Luie luisteraar

Luie Luisteraar: Arctic Monkeys, Factory Floor en De Staat

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Arctic Monkeys, Factory Floor en De Staat.

Just Fontein
Alex Turner, zanger van de Arctic Monkeys Beeld ANP
Alex Turner, zanger van de Arctic MonkeysBeeld ANP

Arctic Monkeys - AM (Domino/V2)

Het is bekend dat Britse muziekbladen - zeker New Music Express - zo nu en dan graag Britse acts neerzetten als wereldwonderen, op zoek naar nieuwe legendarische platen. Palma Violets was dit jaar nog de beste nieuwe band van Engeland, het beste sinds The Libertines. Maar bij de nieuwe Arctic Monkeys wordt de rode loper echt tot aan de hemelpoort uitgerold.

AM, de vijfde plaat van de jongens uit Sheffield, krijgt een 10. De openingsalinea van de recensie laat er geen misverstand over bestaan: dit is een van de beste platen ooit gemaakt. 'Het is absoluut, zonder enige twijfel het beste album uit hun carrière. (...). Misschien wel van de laatste tien jaar. Ze zijn geen rockband, zéker geen indieband, maar artiesten. Denk aan Bowie, denk aan The Beatles, denk aan Stevie Wonder en Bob Dylan. Vanaf nu kunnen ze doen en laten wat ze willen: ze zullen altijd de Arctic Monkeys zijn', wordt een lyrische bespreking ingeleid.

De Monkeys werkten sinds 2012 aan AM. dat onder andere werd opgenomen in de beroemde Rancho de la Luna studio, in Joshua Tree, Californië, in 1993 opgericht door Fred Drake. Voorgaande platen Suck it and See (2011) en Humbug (2009) werden beschouwd als zwakke broeders na de zeer succesvolle en populaire albums Whatever People Say I Am, I'm Not (debuut in 2005) en Favourite Worst Nightmare uit 2007. Dus er werd uitgekeken naar AM.

Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer over AM(***): 'Mooie, stevige in harde rock gewortelde popliedjes schrijven is een kunst. Alex Turner beheerst die kunst beter dan veel van zijn tijdgenoten, maar hij had op de eerste twee albums iets te pakken dat hij, al dan niet moedwillig, toch lijkt te hebben losgelaten.'

De pop op AM is niet meer alleen in de rock geworteld en zit vol referenties aan zowel de hiphop en r&b als aan stoner- en classic rock. Pitchfork geeft een 8,0, The Guardian vier sterren, The Quietus en The Independent ook. NRC Handelsblad heeft de volle vijf ballen over voor AM.

Deze zomer stonden de Monkeys op het nieuwe Best Kept Secret Festival, wanneer ze met de nieuwe plaat gaan toeren en of ze weer naar Nederland komen is nog niet bekend.

Hieronder de videoclip van Why'd You Only Call Me When You're High?

Alboemhoes AM Beeld -
Alboemhoes AMBeeld -

AM op Spotify

Factory Floor - Factory Floor (DFA/PIAS)

De beschrijving van Factory Floor op de site van Paradiso: 'Factory Floor heeft ergens tussen synth-noir en postpunk een plek gevonden waar nog maar weinigen zijn geweest. Het klinkt alsof Kraftwerk in een hele donkere periode zit en Ian Curtis ze een beetje probeert op te vrolijken.'

Het trio uit Londen bestaat uit zangeres en gitarist Nic Void, drummer Gabe Gurnsey en aan de knoppen Dominic Butler. Het titelloze debuutalbum werd opgenomen in een oude kledingfabriek uit de jaren twintig. Het onderkomen van Void, die er met haar bandleden een studio bouwde en er in alle rust werkte aan het album.

Daarbij kregen ze hulp van Stephen Morris, voormalig drummer van Joy Division, de band van eerdergenoemde Ian Curtis. 'We begonnen vanaf het begin live te spelen, en hebben vervolgens ruim de tijd genomen om samen te werken met Stephen Morris. We stuurden files heen en weer, reisden naar Macclesfield om daar te werken. Het heeft een maand of zes gekost', vertelde Void in een interview aan 3voor12.

Drowned in Sound (8/10) raadt aan de band live te gaan zien: 'Je verliest jezelf als de ritmes van Butlers synthesizer je laag voor laag omsluiten, de abstracte gitaar en de stem van Void zich in en rond de mix van de intense drums van Gurnsey beweegt.'

De band staat 10 oktober in Rotown, Rotterdam.

Factory Floor : Two Different Ways (Official Video)

Albumhoes Factory Floor Beeld -
Albumhoes Factory FloorBeeld -

Factory Floor - Factory Floor

De Staat - I_CON (Cool Green Recordings/Mascot Label Group/PIAS)

Voor het nieuwe album I_CON van De Staat liet frontman Torre Florim zich inspireren door de 'koningen van het ritme', Afrikaanse funk uit de jaren zeventig. 'Als ik iets cool vind, gebruik ik het, fucking jatten eigenlijk', zegt hij in een interview met de Volkskrant.

I_CON is het derde album van de Nijmeegse rockband De Staat. De muziek is net als bij de eerste twee platen Wait for Evolution (2009) en Machinery uit 2011 geschreven door de 27-jarige Florim, die De Staat aanvankelijk als soloproject begon.

Florim: 'Voor dit album maakte ik in twintig maanden 93 liedjes. Niet allemaal complete nummers, maar 93 ideeën, het ene Afrikaans, het andere industrieel zoals het vorige album. Bij mij werkt het zo: nummers waar ik lang aan sleutel, halen de plaat meestal niet.'

I_CON barst van de twijfelachtige figuren', schrijft 3voor12, waar de plaat Album van de Week is. 'Kwakzalvers, uitsmijters, junks, talentenjagers en duivels. (...) Het is Torre Florims blik op de zaken ten voeten uit. Voortdurend probeert hij mechanismen te ontrafelen, met een sterke focus op dwangmatig gedrag en valse iconen.'

Wil je De Staat live zien? De maanden na de albumpresentatie 18 september in Doornroosje, Nijmegen, toert hij door Nederland, Engeland en Duitsland.

De Staat - Make Way For The Passenger - Lyric Video

Albumhoes I_CON Beeld -
Albumhoes I_CONBeeld -

Spotify: De Staat - I_CON

Een greep uit de nieuwste platen. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over