Lugubere vondst bij shisha lounge schokt hoofdstad

Net nu het rustiger leek in de Amsterdamse onderwereld, volgt een nieuwe liquidatie. Op de Amstelveenseweg vindt een voorbijganger een hoofd op de stoep voor een shisha lounge.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
Op last van burgemeester Van der Laan van Amsterdam wordt de Fayrouz Lounge woensdagmiddag gesloten. Beeld anp
Op last van burgemeester Van der Laan van Amsterdam wordt de Fayrouz Lounge woensdagmiddag gesloten.Beeld anp

De hoofdstad heeft de afgelopen jaren al een aantal bloederige liquidaties op straat gezien. Maar een afgehakt hoofd dat wordt bezorgd voor de deur van een waterpijpcafé, dat is nieuw.

'Een uiterst lugubere vondst die ons allemaal heeft geschokt', aldus de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan over het hoofd van de 23-jarige Nabil Amzieb, dat woensdagochtend op het trottoir van de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid ligt.

Amper zes uur nadat een voorbijganger de macabere ontdekking doet, laat de burgemeester shisha-lounge Fayrouz woensdagmiddag direct dichttimmeren. De werklieden hebben er een half uurtje voor nodig. Op het kale spaanplaat kleeft een brief met de reden 'in het kader van de openbare orde'.

'Ik schrok me rot'

'Voor onbepaalde tijd', zegt de eigenaar, terwijl hij verslagen naar een kopie van de brief wijst. Het papiertje wappert in de koude wind. De man, die niet met zijn naam in de krant wil, werd 's ochtends door een rechercheur uit zijn bed gebeld. 'Ik schrok me rot, ik dacht dat mijn vrouw en kinderen een ongeluk hadden gehad. Maar toen bleek het om dat hoofd te gaan.'

Het is niet de eerste keer dat Fayrouz het toneel is voor duistere Amsterdamse scènes. In het onderzoek naar 'excessief geweld', een serie liquidaties die ook wel bekendstaat als de 'Mocro War', dook de naam al twee keer op.

De eerste keer was op 22 maart 2014. Toen werd Mohammed 'MacGuyver' El Mayouri door twee mannen doodgeschoten op de Karperweg, net om de hoek van Fayrouz.

Het lichaam van Nabil Amzieb wordt gevonden in Amsterdam Zuidoost in deze uitgebrande auto. Zonder hoofd. Beeld anp
Het lichaam van Nabil Amzieb wordt gevonden in Amsterdam Zuidoost in deze uitgebrande auto. Zonder hoofd.Beeld anp

Eerder aangehouden

En afgelopen zomer werden de geheel in het zwart geklede Heinrich A. en Gokhan C. op het Hoofddorpplein aangehouden. In hun gestolen BMW met automatische wapens volgden zij een auto die net bij Fayrouz was vertrokken. Ook hadden zij flessen benzine bij zich, vermoedelijk om de auto in brand te kunnen steken en sporen uit te wissen.

De twee werden dit jaar veroordeeld tot 7 en 8 jaar cel wegens het beramen van een moordaanslag. Al is nog altijd niet duidelijk tegen wie die gericht was.

Nu is er dus het hoofd van Nabil Amzieb. Een dag eerder was de rest van zijn lichaam in Amsterdam Zuidoost al aangetroffen in een uitgebrande Volkswagen Caddy, zonder nummerplaten. Het hoofd is door de daders zo neergelegd dat de blik van de dode jongen schuin omhoog naar Fayrouz was gericht.

Het hoofd van Amzieb ligt later voor waterpijpcafé Fayrouz Lounge aan de Amstelveenseweg. Beeld anp
Het hoofd van Amzieb ligt later voor waterpijpcafé Fayrouz Lounge aan de Amstelveenseweg.Beeld anp

Veel onduidelijk

Veel is nog onduidelijk over het slachtoffer. De politie zegt weliswaar dat hij 'een bekende van de politie' is, maar zegt tegelijkertijd dat de naam van Amzieb is prijsgegeven in de hoop 'zo veel mogelijk informatie over hem binnen te krijgen'.

Onder Marokkaanse jongeren wordt gefluisterd dat hij bevriend was met grote namen in een van de criminele Amsterdamse kampen die elkaar proberen uit te roeien, nadat in 2012 in de Antwerpse haven een partij cocaïne verdween. En dat Amzieb mogelijk meer zou weten over de liquidatie van Derkiaoui van der Meijden in 2014.

Maar een grote jongen zou hij niet zijn.

Op internet is een interview met hem te vinden dat hij in 2013 gaf aan het personeelsblad van woningcorporatie Stadgenoot. Daar liep hij destijds naar eigen zeggen met veel plezier stage op de afdeling 'service onderhoud' in het kader van zijn ROC-opleiding tot Servicemedewerker Bouw. 'Met mensen omgaan gaat me vrij goed af', zegt Nabil in het stuk. 'Het enige nadeel aan het werk is het vroege opstaan.'

Een duidelijk signaal

Onduidelijk is ook welke rol shisha lounge Fayrouz precies speelt in het verhaal. Het heeft er alle schijn van dat de bende van wijlen Gwenette Martha hier een duidelijk signaal brengt aan de mannen van Houssine A., zeggen journalisten die de zaak afgelopen jaren nauwgezet volgden.

Maar de suggestie dat zijn café een soort clubhuis voor het kamp van Houssine zou zijn, is volgens de eigenaar grote onzin. 'Een van die jongens kwam hier weleens, maar deze jongen kende ik helemaal niet. Er komen hier ook vaak genoeg Nederlandse jonge mensen die van de waterpijp houden.'

Waar de burgemeester afgelopen jaren wel een aantal andere shisha- lounges heeft gesloten, is Fayrouz altijd open gebleven. Nu sluit Van der Laan de tent op basis van de openbare orde, niet omdat er signalen zijn dat er criminele activiteiten zouden plaatsvinden.

'Ik denk dat de burgemeester gewoon een daad wil stellen', zegt de eigenaar. Een buurvrouw suggereert dat hij met een goede advocaat vast snel weer open kan. Maar daar gelooft hij zelf niet in. 'Ik denk dat ik een uitkering moet gaan aanvragen.'

null Beeld
Beeld

Veel criminaliteit rond waterpijpcafés

Amsterdam telt naar schatting zo'n 50 tot 60 waterpijpcafés, waar veelal allochtone jongeren onder de 30 oosterse tabak roken.

Redouan Boutaka geliquideerd in een shisha-lounge aan de Van Woustraat (22 april 2012). Het café wordt daarop op last van de burgemeester gesloten. Drie gewonden na een steekpartij in een shisha-lounge aan de Korte Marnixstraat. Het café wordt een maand later gesloten (12 mei 2014).

Liquidatie van Mohammed El Mayouri op 22 maart 2014, vlak nadat hij de Fayrouz Lounge aan de Amstelveenseweg verlaat.

Youssef EL Kahtaoui geliquideerd, vlak nadat twee daders een shisha-lounge aan de De Clercqstraat bezoeken (13 mei 2015).

Juni 2015: op het Hoofddorpplein houdt de politie twee in het zwart geklede mannen aan in een gestolen BMW. Ze hebben automatische wapens en een fles benzine bij zich en blijken lang voor de Fayrouz Lounge gepost te hebben. De twee zijn dit jaar veroordeeld voor een poging tot liquidatie.

Hoofd van Nabil Amzieb gevonden voor het raam van de Fayrouz Lounge (9 maart 2016).

Meer over