Luchtvaartmaatschappij: crash veroorzaakt door krachten van buitenaf

De luchtvaartmaatschappij Kogalimavia verwerpt de mogelijkheid dat een technische fout de vliegtuigramp in Egypte zaterdag heeft veroorzaakt. Dat meldt het Russische persbureau Sputnik. Het vliegtuig brak in de lucht in stukken, volgens Kogalimavia kan dit alleen veroorzaakt zijn door 'krachten van buitenaf'. Het comité dat de zwarte doos onderzoekt weerspreekt dit.

Egyptische militairen bewaken de plek in de Sinaï-woestijn waar een deel van het vliegtuig is neergekomen. Beeld ap
Egyptische militairen bewaken de plek in de Sinaï-woestijn waar een deel van het vliegtuig is neergekomen.Beeld ap

De adjunct-directeur van Kogalimavia Alexander Smirnov benadrukte dat de vliegtuigramp niet is veroorzaakt door een technisch mankement of een fout van de piloot. Die kunnen niet hebben veroorzaakt dat het vliegtuig in de lucht in stukken brak. Alleen krachten van buitenaf kunnen daarvan de oorzaak zijn, aldus Kogalimavia. Op de vraag of een terroristische aanslag de oorzaak kan zijn geweest, antwoordde een woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, dat geen enkel scenario kan worden uitgesloten.

Een bron binnen het onderzoekscomité dat de zwarte doos onderzoekt weerspreekt dit bericht. De bron stelt tegen persbureau Reuters dat het vliegtuig niet van buitenaf is geraakt. Ook zou uit informatie uit de zwarte doos blijken dat de piloot geen noodsignaal heeft uitgezonden.
Het hoofd van het Russische Federale Luchtvaartagentschap heeft de eigenaar van Kogalimavia berispt, omdat hij een conclusie trekt zonder daarvoor bewijs te hebben.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten stellen dat er tot nu toe geen bewijs is gevonden dat wijst op een terroristische aanslag. Toch wil hij een aanslag niet volledig uitsluiten, omdat de aanwezigheid van IS op het schiereiland behoorlijk groot is.

De eigenaar van de luchtvaartmaatschappij ontkent daarnaast dat financiële problemen een rol hebben gespeeld bij de vliegtuigramp. Het Russische persbureau RIA-Novosti meldde eerder maandag dat de onderneming volgens de arbeidsinspectie een aantal personeelsleden al twee maanden geen loon had uitbetaald.

De vrachtwagen vervoert de lichamen. Beeld ap
De vrachtwagen vervoert de lichamen.Beeld ap
Bloemen bij de Russische ambassade in Minsk, Wit-Rusland. 'Wit-Rusland leeft met jullie mee.' Beeld ap
Bloemen bij de Russische ambassade in Minsk, Wit-Rusland. 'Wit-Rusland leeft met jullie mee.'Beeld ap

Vliegramp Egypte

De crash van een Airbus 321 van charter Kogalimavia is de grootste vliegramp in de Russische geschiedenis. 'Gisteren belde mijn zoon nog', zegt een vrouw op de Russische televisie. 'Hij was op vakantie met zijn vrouw en dochter. Zijn dochter was twee maanden oud.'

'Enorme tragedie'

De Russische president Poetin sprak vanmiddag voor het eerst publiekelijk over de crash. Hij noemde het ongeval 'een enorme tragedie'.

Zaterdagochtend stortte een Airbus A321 van de Russische maatschappij Kogalimavia neer op het Egyptische schiereiland Sinaï. Het vliegtuig vloog van de badplaats Sharm el-Sheikh naar Sint Petersburg. Alle 224 inzittenden, op vijf na allemaal Russen, kwamen daarbij om het leven.

130 lichamen en 40 delen van lichamen zijn inmiddels naar Sint Petersburg gebracht. Om 11 uur 's ochtends is de identificatie van de lijken begonnen; nabestaanden hebben DNA-monsters afgegeven om daarbij te helpen. De meeste slachtoffers kwamen uit Sint Petersburg.

De Russische minister van Noodgevallen Vladimir Puchkov stelt dat de zoektocht naar lichamen van slachtoffers op de rampplek aan het eind van maandag zal worden voltooid. Later op maandag zal een tweede vliegtuig naar Sint Petersburg vliegen met de lichamen van de overige slachtoffers.

In Sint-Petersburg worden massaal kaarsjes gebrand om de slachtoffers te herdenken. Beeld getty
In Sint-Petersburg worden massaal kaarsjes gebrand om de slachtoffers te herdenken.Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap

undefined

undefined

Luchtruim Sinaï mijden

De regio Sinaï is erg onrustig. Verschillende groepen jihadisten vechten daar met het Egyptische leger en veiligheidsdiensten. IS maakte die geruchten over een aanslag sterker door te claimen dat hun aanhangers het vliegtuig hadden neergehaald.

Dit bericht werd met klem ontkend door de autoriteiten. Volgens de Egyptische premier Sharif Ismail vloog het toestel op een hoogte van 9450 meter. Ismail zei dat IS geen wapens heeft om toestellen die op zo'n hoogte vliegen uit de lucht te schieten. Defensiespecialist Ko Colijn van het Nederlandse Clingendael Instituut bevestigde dit. 'Jihadisten hebben in dat gebied vooral schouderraketten met een bereik van hoogstens 3.000 meter.'

De luchtvaartmaatschappijen Air France, Lufthansa, Emirates hebben besloten het luchtruim boven de Sinaï voorlopig te mijden. Easy Jet gaat er ook routes verleggen. Eerst moet duidelijk zijn waardoor de Airbus is neergestort. Eerder liet KLM, dat sowieso niet zo vaak over de Sinaï vliegt, weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden. De Russische luchtvaartautoriteiten hebben alle vluchten van Kogalimavia met vliegtuigen van het type Airbus A321 stilgelegd.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Een wrakstuk van de Airbus A321. Beeld afp
Een wrakstuk van de Airbus A321.Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over