NieuwsCathay Pacific

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific zwicht voor druk Beijing en ontslaat protesterende medewerkers

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific heeft onder druk van de Chinese autoriteiten in Beijing twee medewerkers ontslagen die betrokken zijn geweest bij de protesten in Hongkong. Een piloot die bij een van de demonstraties werd gearresteerd, is geschorst.

Een toestel van Cathay Pacific land op de internationale luchthaven van Hongkong.  Beeld null
Een toestel van Cathay Pacific land op de internationale luchthaven van Hongkong.

Afgelopen vrijdag eisten de Chinese luchtvaartautoriteiten dat Cathay medewerkers die sympathiseerden met de protesten zou bannen uit het Chinese luchtruim. Ook werd duidelijk dat het Chinese staatsbedrijf Huarong zijn medewerkers in Hongkong heeft opgedragen niet meer met Cathay te vliegen. Cathay Pacific opereert wereldwijd, maar heeft zijn hoofdkwartier in Hongkong.

Met de maatregelen zet Beijing meer druk op Hongkong – inclusief het bedrijfsleven – om de straatprotesten te beëindigen. De betogingen, die hun tiende week zijn ingegaan, zijn niet meer alleen gericht tegen een controversiële uitleveringswet, maar ook tegen politiegeweld en het gebrek aan inspraak. Daarmee vormen ze een directe bedreiging van het gezag van de Chinese president Xi Jinping.

Beijing richt onder meer zijn pijlen op Cathay vanwege de bij de protesten aangehouden piloot. Ook spraken werknemersverenigingen hun steun uit voor de protesten. Het bedrijf bond afgelopen weekend meteen in en beloofde ‘overdreven radicale’ werknemers te weren op vluchten naar het vasteland. Met het ontslag en de schorsing gaat het bedrijf nog een stap verder.

Beijing hoopt wellicht dat met de druk op het bedrijfsleven de steun voor de demonstranten onder de bevolking van Hongkong vermindert. De aandelen van Cathay zakten maandag naar het laagste punt in tien jaar. Afgelopen week werden al 150 vluchten geschrapt door een staking die direct verband houdt met de protesten.

Het vliegverkeer kreeg maandag een nieuwe klap toen alle vluchten van en naar Hongkong werden geschrapt, nadat duizenden demonstranten naar de luchthaven waren gekomen. Het was de vierde dag op rij dat betogers in het zwart gekleed samenkwamen in de aankomsthal, graag bereid bezoekers van buiten te vertellen over de redenen achter de protesten. Maandag trokken ze echter ook naar de vertrekhal, waarna de autoriteiten een streep zetten door het vliegverkeer.

Confrontaties

De demonstraties lopen steeds vaker uit in agressieve confrontaties met de politie. Afgelopen weekend waren de demonstranten en de politie weer in een kat-en-muisspel verwikkeld waarbij de politie opvallend snel overging tot ontruiming met traangas en rubberkogels. Zaterdag gebruikte de politie ook traangas in een dichtbevolkt treinstation. Ook werd van dichtbij geschoten met rubberkogels. Een vrouw raakte zwaargewond aan haar oog.

Maandag testte de politie een waterkanon die een dummy 30 tot 40 meter naar achteren blies. De actie leidde tot protest van Amnesty International, dat ervoor waarschuwde dat waterkanonnen mensen zwaar kunnen verwonden of zelfs doden.

Uit Beijing klinkt ondertussen dreigende taal. Zo sprak een woordvoerder over tekenen van ‘terrorisme’ in Hongkong, iets wat wellicht fysiek ingrijpen van het vasteland nodig zou maken. De Chinese oproerpolitie is in de naburige stad Shenzhen bezig met oefeningen, zo waarschuwde de niet-onafhankelijke Chinese krant Global Times.

Beijing suggereerde al eerder dat de ‘illegale’ betogingen het ‘één land, twee systemen’-concept in gevaar brengen, verwijzend naar de in 1997 gemaakte afspraak dat Hongkong vijftig jaar lang zijn eigen economische, politieke en juridische systeem mag behouden.

MEER LEZEN

Chinese propagandamachine draait op volle toeren om protesten in Hongkong in een separatistisch jasje te steken

Wegblokkades, aanvallen op politiekantoren, traangasgranaten: voor de zoveelste week op rij was Hongkong het toneel van hevig straatgeweld

Meer over