'Luchtmacht Syrië valt voor het eerst Koerden in uiterste noordoosten aan'

Voor het eerst hebben Syrische gevechtsvliegtuigen de stad Hasakah gebombardeerd. Dat meldt de Koerdische militie YPG donderdag. Er zouden doden en gewonden zijn gevallen, maar er is nog geen slachtofferaantal bekend.

Een Koerdische strijder nabij Hasakah. Beeld epa
Een Koerdische strijder nabij Hasakah.Beeld epa

Hasakah ligt in de noordoostelijke punt van Syrië en wordt grotendeels door Koerden gecontroleerd. Tot nu toe werd de stad ongemoeid gelaten door de luchtmacht van het regime.

Koerdische wijken en stellingen van een lokale Koerdische veiligheidsorganisatie waren doelwit van de bombardementen, stelde een YPG-woordvoerder donderdag. Het Syrische leger heeft zich niet over de aanval uitgelaten.

Autonome regering

De YPG controleert grote delen van het noordoosten van Syrië en Koerdische groepen hebben daar een autonome regering geïnstalleerd. De Syrische regering heeft in de steden Hasakah en Qamishli echter nog steeds voet aan de grond. Dinsdag kwam het in Hasakah al tot een gewelddadige confrontatie tussen de beide partijen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben Syrische gevechtsvliegtuigen Koerdische gevechtsposities ten noordwesten en ten noordoosten van de stad in het vizier.

Ook Rusland is volop bezig met luchtaanvallen in Syrië. Donderdag zijn Russische gevechtsvliegtuigen voor de derde keer in korte tijd vertrokken vanuit de Russische luchtmachtbasis in Iran, zo heeft het Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Een dag eerder hebben de Russen ook al een reeks bombardementen uitgevoerd op strijders van Islamitische Staat in Syrië. Er werden daarbij IS-doelwitten geraakt in het oosten van Syrië, aldus het ministerie. Het gaat om twee commandoposten en twee trainingskampen van de terreurgroep.

Een Russische Tu-22M3 dropt bommen boven Syrië Beeld EPA
Een Russische Tu-22M3 dropt bommen boven SyriëBeeld EPA

Lees ook

Meer dan 17.723 mensen zijn tijdens de 4,5 jaar durende Syrische burgeroorlog gestorven in regeringsgevangenissen, vaak na gruwelijk te zijn gemarteld. Dat meldt Amnesty International in een donderdag uitgebracht rapport.

Meer over