Luchtjes

Veel auto's stinken naar natte hond of sigaretten. Totdat je kinderen erin kotsen, weet Koen Vergeer

KOEN VERGEER

Verjaagd door de Fyra gingen mijn vrienden en ik onlangs met de auto naar Brussel. In de leasebak van Aart zou de rit het comfortabelst verlopen, hadden we bedacht, dus Aart toog achter het stuur.

Al vanaf Everdingen zat Ben, naast Aart voorin, vreemd te snuiven. 'Jezus, Aart, wie heb jij laatst in de auto gehad?' Aart hield zijn ogen strak op de weg, maar je kon de schrik in zijn stem horen: 'Waar heb je het over?' Ben draaide zich om: 'Ruiken jullie dat niet? Bekend luchtje!' Cor en ik haalden onze schouders op. Ben schoot in de lach. 'Het ruikt hier gewoon naar een striptent, man!' Bijna zaten we op een vrachtwagen. Ben had het niet meer. 'Haha, slippertje met een strippertje in de auto, Aart?'

Achterin roken wij nog steeds niks, maar we voelden dat Aart behoorlijk boos aan het worden was. 'Wat lul je nou, man? Als je al iets zou kunnen ruiken, moet het zoete kinderkots zijn.' Ben veerde verbijsterd opzij. 'Wat, heeft ze hele boel uitgespuugd?' Aart minderde vaart en koos de rechterrijbaan. Knokkels wit op het stuur.

Hij vertelde dat hij onlangs zijn dochter van een kinderfeestje had gehaald en dat hij ook haar vriendinnetje thuis zou afzetten. De kinders waren op het partijtje blijkbaar volgestopt met snoep, want na twee keer remmen gutste het vriendinnetje de hele achterbank onder de restanten chocola, toffee en zuurmatjes. 'Je zag ze drijven.'

Nu bewogen Cor en ik ongemakkelijk heen en weer, beducht op restjes haribobraaksel. Aart vertelde verder. Na het moeizame uitsoppen van de auto bleef het luchtje hangen, waarop de vader van het meisje had aangeboden de lucht te verdrijven. Hij had een of andere spuitbus gebruikt; lag nog in het dashboardkastje. Onmiddellijk begon Ben in het kastje te graaien. Even later hield hij triomfantelijk een spuitbus omhoog. 'Kijk nou dan!' Hij gaf de bus aan ons. Rood-oranje met het silhouet van een paaldanseres. 'Stripper Scent' stond erop. Van het bedrijf Chemical Guys. Gierend van de lach reden we de Merwedebrug over. 'Hoe kon ik dat nou weten!', schreeuwde Aart verloren. 'En trouwens Ben, hoe herken jij dat luchtje zo feilloos?' Even viel het stil, waarna opnieuw het tumult losbarstte en de inquisitie zich verplaatste naar Ben. Intussen zocht ik de site van de chemische jongens op. Ik las dat je je auto ook naar leer kon laten ruiken of naar watermeloen, of de lucht van een gloednieuwe auto. Ik kan me er wel wat bij voorstellen. In hoeveel auto's meurt het niet onuitroeibaar naar sigaretten, zweet of natte hond? Een luchtverfrisser is in menig auto harder nodig dan op het toilet.

En ja hoor, autoparfums blijken de trend! Jan Knor biedt geuren als Gardenia del Mar en Laguna Breese in blikjes en boompjes. Parfummagnaten komen met heuse autogeurtjes als Pompelmo en Cherry Blossom, en ook de autofabrikanten stappen in. Seat heeft een geurlijn speciaal voor de Mii-vrouw die in haar drukke leven alleen nog maar tijd voor zichzelf vindt in de auto. De variaties van Seat heten Relaxed, Energetic en Flirty.

Dames, laat u niet bij de neus nemen. Overal ter wereld trachten geurgoeroes ons te manipuleren met geurtjes en geurstoffen. Onze neus is onfeilbaar, maar onze taal schiet hopeloos tekort om het effect te vangen. Geef ons daarom maar Stripper Scent, wel zo duidelijk. Al moet ik bekennen dat we in Brussel, onder leiding van speurneus Ben, twee avonden lang tevergeefs hebben gezocht naar een match.

Wat richt de auto in ons leven aan? Schrijver Koen Vergeer kenschetst.

undefined

Meer over