Luchtcilinders van verongelukte brandweerlieden bleken half leeg

De dood van drie brandweerlieden op 19 april in een brandende loods aan de Motorkade in Amsterdam-Noord is zeer waarschijnlijk het gevolg geweest van een calculatiefout....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een interne commissie van de brandweer presenteerde gisteren de resultaten van het onderzoek naar de brand. Volgens brandweercommandant H. Ernst valt de Amsterdamse brandweer niets te verwijten. Hij is ervan overtuigd dat de drie het er met een ruimere voorraad perslucht ook niet levend vanaf zouden hebben gebracht.

'Door het neerstorten van het plafond waren ze niet alleen elkaar, maar ook de slang die hen naar de uitgang moest leiden, kwijtgeraakt', aldus Ernst. Volgens de brandweercommandant versperde het puin de terugweg voor de drie brandweerlieden. 'De mannen raakten daardoor gedesoriënteerd en hadden te weinig lucht in hun cilinder om via een andere weg tijdig naar buiten te komen.'

Vast is alleen komen te staan dat de mannen, terwijl zij hun luchtmaskers op hadden, al dertien minuten hadden gewerkt aan het kapotsnijden van de toegangsdeuren. Ook blijkt uit het rapport dat de mannen na het instorten van het plafond nog leefden.

Roetdeeltjes die tijdens de sectie in de longen werden aangetroffen, tonen aan dat de drie brandweerlieden hebben geprobeerd om adem te halen zonder de apparatuur, wat ertoe leidde dat de brandweermannen bewusteloos raakten door de rookgassen.

De onderzoekscommissie presenteerde gisteren diverse aanbevelingen van technische en organisatorische aard om de risico's bij dergelijke branden te verkleinen.

De commissie wil een vervolgonderzoek doen naar de huidige praktijk van bevelvoering. Volgens het rapport is het voor één bevelhebber vrijwel onmogelijk 'om de totale inzet te coördineren èn leiding te geven aan de eigen ploeg'.

De Rotterdamse brandweer zegt dat zij in tegenstelling tot hun collega's in Amsterdam, steevast twee bevelvoerders bij een brand aanwezig hebben.

Het gebouw waarin het vuur woedde, een 76 meter lange lompenopslag, was niet brandgevaarlijk, concluderen de onderzoekers. De eigenaar van een belendend dakdekkersbedrijf had gezegd dat zijn waarschuwingen over brandgevaar in de wind waren geslagen.

Meer over