'Lucca is een soort 15de-eeuws New York'

redactie
Roberto Payer (64), general manager Waldorf Astoria Amsterdam. Beeld Roberto Payer
Roberto Payer (64), general manager Waldorf Astoria Amsterdam.Beeld Roberto Payer

'Ik heb een huis in Lucca, midden in de Italiaanse heuvels waar ik elke zes weken naartoe ga. Ik vertrek dan op vrijdagmiddag rond 12 uur, en om 3 uur ben ik thuis. Het is een boerenhuis met een fantastisch uitzicht over de stad en de prachtige villa's. Deze regio is niet het bekende Toscane met zijn cipressen. Het is ruwer en ligt vlak bij de zee.

In Toscane heb je het toeristische gedeelte met steden als Florence en Siena. Die zitten stampvol toeristen: als je in Florence van het station naar de Ponte Vecchio loopt, word je gek. Het lijkt op de Amsterdamse Kalverstraat.

In het pure gedeelte van Toscane ligt Lucca. De zuster van Napoleon heeft hier gewoond. Ze heeft veel voor de stad betekent. Lucca is een soort 15de-eeuws New York met al die torens en prachtige pleinen. Een rondje over de stadsmuur, een giro della mura, moet je zeker doen. Ook zijn er schitterende winkels en restaurants en het lééft.

Een goed figuur slaan

'Fare la bella figura', is een bekend Italiaans gezegde: een goed figuur slaan. Tussen half zeven en half acht 's avonds ga je wandelen door de winkelstraten. Je trekt je mooiste kleren aan, zegt iedereen 'goedendag', drinkt een drankje en dan ga je naar een restaurant. Binnen de stadsmuur ga ik naar Osteria Baralla, Il Mecenate en buiten de muur naar Antica Locanda di Sesto, Butterfly en Il Botteghino.

Als ik 's ochtends om 11 uur wakker word, bepaal ik al naar welk strand ik ga om te eten. Mijn lievelingsplek is Forte Dei Marmi, en dan lunchen bij La Barca di Petrucci Piero Forte. Dit dorp is zo'n beetje de chicste plek van Italië. Maar soms wil ik ook naar een normaal strand, waar iedereen gezellig is. Dan ga ik naar Viareggio Porto met eenvoudige restaurants als Onda Marina.

Laatst was ik met mijn kookclub in Toscane. We reisden met tien mensen het hele gebied rond. Ik heb ze laten zien hoe wij écht eten in Italië. De Italiaanse keuken is in Nederland eigenlijk onbekend: daar worden alleen volle borden pasta en pizza gegeten. Maar in de winter kun je hier heel lekkere ribollita (Toscaanse soep, red.) en Tortelli al ragù eten.'

Meer over