'Lubitz liep rond met plan voor 'spectaculair gebaar''

Copiloot Andreas Lubitz liep rond met het idee om een 'spectaculair gebaar te maken waardoor iedereen zich zou herinneren wie hij was'. Dat heeft de ex-vriendin van Lubitz gezegd tegen de Duitse krant Bild.

Redactie
Foto beschikbaar gemaakt op 27 maart 2015 met daarop Andreas Lubitz, de copiloot van het gecrashte toestel van Germanwings, rennend tijdens de Aerportrace in Hamburg, 13 September 2009 Beeld epa
Foto beschikbaar gemaakt op 27 maart 2015 met daarop Andreas Lubitz, de copiloot van het gecrashte toestel van Germanwings, rennend tijdens de Aerportrace in Hamburg, 13 September 2009Beeld epa

De 26-jarige stewardess Maria, die in het echt een andere naam heeft, omschrijft haar ex als 'gekweld" en een man die goed kon verbergen wat er werkelijk met hem aan de hand was. Volgens zijn ex werd Lubitz geregeld 's nachts wakker en schreeuwde hij: 'We gaan eraan".

Vrijdag werd bekend dat er psychisch veel mis was met de copiloot die dinsdag vermoedelijk met opzet een vliegtuig van Germanwings liet neerstorten. Hij nam 149 mensen met hem mee de dood in. Uit een verscheurde doktersverklaring die bij huiszoeking door justitie bij de piloot thuis is gevonden, blijkt dat hij voor zijn werkgever had verzwegen dat hij ziek was en dat hij onder medische behandeling stond.

Rechercheurs vonden donderdagavond bij de huiszoeking in Düsseldorf meerdere bewijzen dat de copiloot psychisch ziek was. Ook in de woning van Lubitz' ouders in Montabaur zijn spullen in beslag genomen. Een afscheidsbrief is niet gevonden.

Lubitz wist zijn recente depressies blijkbaar goed verborgen te houden voor zijn werkgever en collega's. Niet is bekendgemaakt of hij recentelijk zijn huisarts bezocht of onder specialistische behandeling was.

Verborgen depressie

Lees meer over de verborgen depressie van copiloot Andreas Lubitz

Twee maanden geleden schreef piloot Jan Cocheret een column die de ramp met de Airbus bijna lijkt te voorspellen. De gesloten cockpitdeur, de collega die je niet kent. 'Ik denk weleens: die gaat niet zo lekker.

'Obsessie met Alpen'

De Franse krant Le Parisien meldde gisteren ook al dat de keuze voor de Franse Alpen als crashlocatie niet toevallig hoeft te zijn. De Duitse vlieger zou 'geobsedeerd' zijn door het gebied en het op zijn duimpje kennen. Zijn vliegclub zou regelmatig uitstapjes maken naar het gebied Alpes-de-Haute-Provence, waar het vliegtuig neerstortte.

Lubitz ging 'zeker één of twee keer mee', aldus Ernst Müller van de vliegclub LSC Westerwald. Dieter Wagner, eveneens lid van de vereniging vulde aan: 'Andreas vloog tijdens één van die reizen met mijn nichtje, die goed met hem bevriend was. Hij was gepassioneerd door de Alpen en zelfs geobsedeerd. Ik ben er zeker van dat hij het gebied waar hij het toestel liet crashen kende.'

Meer over